Siūloma mažinti prezidento ir signatarų rentas

Vyriausybė teikia įstatymų pataisas, kuriomis būtų įteisintas kol kas laikinajame įstatyme numatytas prezidento ir signatarų  rentų mažinimas.

Siūloma nustatyti, kad signatarų renta sudarytų 40 proc. Seimo nario atlyginimo, prezidento renta - 40 proc. prezidento darbo užmokesčio dydžio.

Šiuo metu ir signatarų, ir prezidento renta sudaro 50 proc. šioms pareigoms priskiriamo atlyginimo.

Pataisos aiškinamos tuo, kad valstybinių rentų dydis nustatomas remiantis algos dydžiu neatskaičius mokesčių, tad realiai renta siekia daugiau kaip pusę į rankas gaunamo Seimo narių ar prezidento atlyginimo.

„Įstatymo projekto tikslas yra optimizuoti valstybinės rentos dydžio nustatymo pagrindus ir supaprastinti paskirtos valstybinės rentos perskaičiavimo procedūrą“, - teigiama pataisų aiškinamajame rašte.

Projektą teikianti finansų ministrė Ingrida Šimonytė pirmadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė, kad realiai signatarų ir prezidento rentos nemažės, nes jos sumažintos dabar galiojančiame laikinajame įstatyme dėl socialinių išmokų perskaičiavimo.

„Siūloma tiesiog įteisinti 10 proc. atitinkamuose įstatymuose dabar galiojantį sumažinimą, kuris šiuo metu numatytas laikinajame įstatyme dėl socialinių išmokų perskaičiavimo“, - sakė ministrė.

Paklausta, kodėl sumažinimas perkeliamas iš laikinojo įstatymo į nuolatinius, ji teigė, kad toks teisinis reguliavimas būtų korektiškesnis.

„Buvo svarstymų, ką daryti su tais laikinaisiais sumažinimais, juos būtų galima pratęsinėti be galo, bet mano supratimu, būtų korektiškiau apsispręsti dėl sisteminio sprendimo“, - tvirtino I.Šimonytė.

Tuo pačiu ji pabrėžė, kad 2009 metais signatarų rentos gerokai padidėjo, mat pasikeitė Seimo narių darbo užmokesčio skaičiavimo tvarka, kai atlyginimo dalimi tapo anksčiau atskirai mokėti priedai ir priemokos.

"Net ir po tų sumažinimų, rentos yra didesnės negu, kad jos buvo, kai buvo faktiškai paskirtos nuo anksčiau galiojusios Seimo nario algos", - sakė finansų ministrė.
Šiuo metu Seimo nario darbo užmokestis be priedų sudaro beveik 7 tūkst. litų neatskaičius mokesčių.


Šiame straipsnyje: rentos

NAUJAUSI KOMENTARAI

bau

bau portretas
taip taip, reikia mažinti iki minimumo, tegul pasižiūri kaip mes dabar gyvenam,,,ir visiems iki vieno..

Arnoldas

Arnoldas portretas
Labai palaikau. Seniai laiūkas padaryti tvarką su tom tragiškom rentom. Sumažinti minimum 50 procentų.

Miglė

Miglė portretas
Gal nereikėtų pasiduoti tokiai paprastai ir pigiai provokacijai. Kiek gi sutaupysit sumažinę tas rentas. Vogti reikia mažiau. Gariūnus tegul sutvarko, "minkštus" projektus per kuriuos pinigai tiesiog ošia lėkdami į kišenes, valdininkų ir seimūnų komandiruotes, visokius euro - geležinkelius, nereikalingas atomines.... Ar dar vardinti ?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių