Siūloma mažinti ligos, motinystės ir kitų pašalpų lubas

Nuo kitų metų siūloma mažinti maksimalias motinystės pašalpas. Pašalpos mažas pajams gaunantiems tėvams nesumažės.

Išaugus draudžiamosioms pajamoms, motinystės pašalpos „lubos“ būtų augusios iki beveik 6 tūkst. litų. Tačiau sumažinus koeficientą, pagal kurį jos skaičiuojamos, „lubos“ padidėtų tik daugiau nei 80 litų. Senoji tvarka būtų leidusi maksimalias motinystės pašalpas padidinti 1,3 tūkst. litų.

Seimas penktadienį po pateikimo pritarė atitinkamoms Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisoms , kurios numato, kad maksimali išmokos riba didėja nuo 4,68 tūkst. litų iki 4,761 tūkst. litų - tai yra beveik 82 litais.

Dabar maksimalus kompensuojamasis uždarbis ligos, profesinės reabilitacijos, motinystės, tėvystės ir motinystės (tėvystės) pašalpoms apskaičiuoti negali viršyti 4 draudžiamųjų pajamų sumos, arba 4,68 tūkst. litų - jeigu Seimas šio rodiklio nemažintų, „lubos“ nuo 2012-ųjų būtų 5,952  tūkst. litų.

„Jos didėja ženkliau, pakeitus draudžiamąsias pajamas - nuo 390 litų iki 496 litų. Tuo tarpu jeigu būtų nedaromi jokie pakeitimai, tai iš tikrųjų padidėjimas maksimalios ribos būtų beveik 1,3 tūkst. litų“, - Seime pristatydamas pataisas sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

Pasak jo, pataisos paliestų apie 4 tūkst. šeimų: „Jeigu prognozės atitiks šiuo metu esančią situaciją, tai gali paliesti iki 4 tūkst. išmokų gavėjų, kurie gauna maksimalias išmokas“.

„Darbietis“ Mečislovas Zaščiurinskas piktinosi, kad pataisos „nukreiptos prieš šeimą ir gimstamumo didinimą“: Kada jūs užbaigsite tą terorizmą prieš šeimą, šiuo atveju prieš moteris, kurios siekia karjeros? - klausė jis ministro.

Jei siūlymui bus pritarta, nuo kitų metų pašalpos skaičiavimo koeficentas negalės viršyti 3,2 draudžiamųjų pajamų dydžio ir sieks 4,761 tūkst. litų.
Minimalių motinystės (tėvystės) pašalpų keisti nesiūloma.

Dabar draudžiamosios pajamos, nuo kurių priklauso įvairios socialinės išmokos, siekia 1,17 tūkst. litų. Tačiau nuo kitų metų draudžiamosios pajamos yra grąžinamos į prieš krizę buvusį lygį - 1,488 tūkst. litų.

Nuo draudžiamųjų pajamų dydžio skaičiuojamos ne tik pensijos, bet ir bedarbio pašalpos, motinystės (tėvystės) išmokų „lubos“, „Sodros“ ir sveikatos draudimo įmokų „lubos“, taip pat ligos, profesinės reabilitacijos, ligos dėl nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų pašalpos.


Šiame straipsnyje: motinystės išmokospašalpos

NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
"Seimas penktadienį po pateikimo pritarė atitinkamoms Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisoms." tai siulo ar prieme?????

nusimines

nusimines portretas
bedos prasidejo po snoro griuvimo, kas bus jei dar vienas ar keli zlugs???

lietuvis

lietuvis portretas
taip, jie tai padare.. fantastika.. cia tokia konservatoriu politika 2T+2V-V$
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių