Siūloma iš E.Vareikio atimti mandatą

Seimui siūloma pripažinti nutrūkusiu parlamentaro Egidijaus Vareikio mandatą.

Tokį nutarimo projektą ketvirtadienį įregistravo Seimo Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) vadovas Algimantas Salamakinas.

Jis įvykdė EPK trečiadienio posėdyje priimtą sprendimą parengti ir pasiūlyti Seimui tokį nutarimo projektą. EPK konstatavo, kad E.Vareikis pažeidė Konstitucijos ir Seimo statuto draudimą neužsiimti veikla bei gauti atlyginimą, nesuderinamą su parlamentaro mandatu.

"Neatsisakius darbo, nesuderinamo su Seimo nario pareigomis, E.Vareikio Seimo nario įgaliojimus pripažinti nutrūkusiais", - rašoma nutarimo projekte.

Toks nutarimas galėtų būti priimtas Seimo posėdyje paprasta parlamentarų balsų dauguma, net nesurengus E.Vareikiui sudėtingos ir ilgos apkaltos procedūros.

Neoficialiomis žiniomis, teisininkai labai skeptiškai vertina tokio pobūdžio nutarimo priėmimą. Savo neigiamas išvadas dėl A.Salamakino įregistruoto projekto teisininkai turėtų pateikti artimiausiu metu.

Konservatorius E.Vareikis šių metų birželį ir rugsėjį vedė Viešojo administravimo instituto organizuotus seminarus ir už tai gavo piniginį atlygį.

Trečiadienį EPK posėdyje pripažinta, kad E.Vareikis grąžino institutui gautą atlygį už seminarų vedimą. Tačiau atkreiptas dėmesys, kad parlamentaras tai padarė tik tuomet, kai etikos sargai susidomėjo šiuo atveju.

Kartu priminta, kad jau 2009 metais E.Vareikis įspėtas už paskaitų skaitymą ir pinigų paėmimą. Jis tai darė Seimo nario darbo metu, nedalyvaudamas Užsienio reikalų komiteto, kurio narys yra, posėdyje.

Pagal Konstituciją ir įstatymus Seimo narys negali gauti pinigų iš jokios papildomos veiklos, nebent tai būtų kūrybinė veikla arba darbas ministru ar Vyriausybės vadovu. Konstitucijoje be kita ko numatyta, kad "Seimo nario įgaliojimai nutrūksta, kai jis pereina dirbti arba neatsisako darbo, nesuderinamo su Seimo nario pareigomis".

E.Vareikis į Seimą išrinktas pagal Tėvynės sąjungos partinį kandidatų sąrašą.

Dėl panašių kaltinimų Seimo nario mandatą gali būti bandoma atimti ir iš kito konservatoriaus Manto Adomėno.


Šiame straipsnyje: Egidijus Vareikismandatas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių