Siūloma apsunkinti naujų partijų steigimą

Seime įregistruotos įstatymo pataisos, kurias priėmus politikams būtų gerokai apsunkintas naujų partijų steigimas. Tiesa, jau veikiančių partijų tai nepaliestų.

Politinių partijų įstatymo pakeitimais siekiama gerokai pakelti kartelę naujų politinių jėgų kūrėjams. Dabar galiojantį reikalavimą surinkti ne mažiau kaip tūkstantį steigėjų siūloma keisti gerokai griežtesniu. Jei pataisoms bus pritarta, naujos partijos privalės savo įsteigimui surinkti bent 6 tūkst. žmonių. Be to, siūloma įtvirtinti reikalavimą, kad tarp partijos steigėjų privalo būti bent po 100 žmonių iš kiekvienos Lietuvos savivaldybės.

Pataisų iniciatorius, konservatorius Evaldas Jurkevičius, portalui teigė, esą tokią mintį jam pametėjo rinkėjai. „Dabar tas partijas steigti gali kas nori. Kadangi mes esame lietuviai ir turime plačius giminystės ryšius, visokių interesų - tūkstantis žmonių yra per mažai tokiai rimtai organizacijai steigti“, - aiškino E.Jurkevičius.

Anot politiko, reikalavimas turėti bent po šimtą steigėjų iš kiekvienos savivaldybės taip pat savaime suprantamas. Esą taip būtų užtikrinta, kad naujai įsteigta partija atstovaus visos Lietuvos, o ne, pavyzdžiui, vien vilniečių interesus.

Pašnekovas teigė nemanantis, kad tokių reikalavimų įtvirtinimas padarytų naujų partijų steigimą neįmanomu. „Tai yra ne mano mintis, o žmonių. Jie piktinasi lengva partijų steigimo tvarka“, - pridūrė E.Jurkevičius.

Beje, konservatorius pripažino, kad tokių aukštų reikalavimų neatitiktų daugelis dabar veikiančių politinių partijų. Tačiau joms sugriežtintų reikalavimų nebūtų galima taikyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių