Siūlo išplėsti apmokestinamų laikmenų sąrašą

Kultūros ministerija siūlo išplėsti tuščių laikmenų, nuo kurių įsigyjimo renkamas papildomas atlyginimas autoriams už jų kūrinių teisėtą atgaminimą asmeniniais tikslais, sąrašą.

Kodėl šiuo metu reikia jį reikia papildyti? „Technologijos keičiasi. Lietuvoje susiklostė padėtis, kad Europos Sąjungoje esame vienintelė šalis, kuri renka kompensacinį atlyginimą tik nuo tuščių garso ir vaido laikmenų“, - komentavo Kultūros ministerijos Autorių teisių sk. vedėja Nijolė Matulevičienė.

„Noriu pabrėžti, kad mes kalbame ne apie akcizą, ne apie mokestį, bet tai yra teisėtas kompensacinis atlyginimas autoriams. Šis įstatymas nėra naujas - kompensacinis atlyginimas renkamas nuo 2004 m. Laikmenų sąrašą reikia atnaujinti“ , - pabrėžė Justinas Garliauskas, Lietuvos muzikos verslo asociacijos atstovas.

Jo teigimu, „visos pusės iš esmė sutinka, kad kompensacijos autoriams turėtų būti mokamos“, tik esą vienas bado pirštu į kitą ir niekas nenori mokėti. Į tai atkreipė dėmesį ir N. Matulevičienė.

„Aukščiausiasis Teismas dar 2008 m. priėmė sprendimą ir pasakė, kad už visas laikmenas, kurios įvežamos į Lietuvą, turi būti skaičiuojamas atlyginimas. Tai buvo tikrai labai drąsus Aukščiausiojo Teismo sprendimas, kuris pagerino autoriams surenkamo atlyginimo sumą“, - sakė ji.

Kaip pabrėžė kino režisierius ir prodiuseris Arūnas Matelis, kito būdo kompensuoti autoriams nei kompensuoti nuo tuščių laikmenų įsigyjimo, nėra.

„Kodėl autoriai patiria nuostolius? Ką sako įstatymas: valstybė suteikia teisę visiems nukopijuoti kartą legaliai turimus meno kūrinius. Tad valstybė sugalvojo būdą kompensuoti [autoriams] nuo tuščių laikmenų, nes kito būdo kompensuoti nėra. Nėra ne tik Lietuvoje, bet ir niekur Europoje“, - sakė A. Matelis.

Šiuo metu kompensacinis atlyginimas autoriams renkamas nuo garsajuosčių, vaizdajuosčių, mini diskų, CD, DVD, „Blu-ray“ diskų pardavimo kainos.

Įvertinusi atliktų visuomenės nuomonės tyrimų rezultatus apie kūriniams atgaminti dažniausiai naudojamas tuščias laikmenas ir įrenginius, Kultūros ministerija siūlo į šį sąrašą įtraukti atminties korteles, USB atmintines, asmeninių kompiuterių kietuosius diskus, vaizdo ir garso leistuvus su atminties įtaisu ir įrašymo funkcija, šias funkcijas atliekančius televizorius bei TV priedelius.

Kultūros ministerija pateikė Vyriausybei Lietuvos Respublikos autorių teisių įstatymo pakeitimo ir papildymo įstatymo projektą. Jame siūloma numatyti, kad 25 proc. kompensacinio atlyginimo, surinkto už minėtas tuščias laikmenas ir atgaminimo įrenginius, būtų skiriama meno kūrėjų ir kūrybinių darbuotojų socialinės paramos programai.


Šiame straipsnyje: laikmenos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių