Širšių atakos gena į ligonines

Sostinės gydymo įstaigų priėmimo skyriuose - vabzdžių sugeltų žmonių eilės. Vieniems padėti užtenka vaistų injekcijos, kiti išgyja tik pagulėję Reanimacijos skyriuje, rašo „Vilniaus diena“.

Juokauti nevalia

Vilniaus miesto greitosios pagalbos stoties telefonai net įkaitę nuo skambučių antplūdžio. Bičių ar širšių sugelti miestiečiai teiraujasi gydytojų, ką daryti, kai įgelta vieta ima tinti, niežėti. Sunerimę žmonės vardija simptomus ir klausia, ar būtina atvykti į medicininę apžiūrą.

Vilnietis Justas Rainys į savaitgalio žygį baidarėmis keliavo su sutinusiu žandu. Penktadienio vakarą dviračiu leidžiantis nuo kalno vaikinui į burną įskrido širšė ir įgėlė jam į vidinę dešiniojo skruosto pusę.

„Ją išspjovęs nutariau nekreipti dėmesio, tačiau netrukus žandas ėmė smarkiai tinti. Paskambinęs pažįstamiems medikams išgirdau labai rimtų įspėjimų: juokauti, kai įkandama į veidą, nevalia, nes tinimas gali užspausti kvėpavimo takus, stemplę", - pasakojo J.Rainys.

Pasisekė labiau nei kitiems

Gydytojai pabrėžia, kad įkandimai į galvą, kaklą, liežuvį yra labai pavojingi, todėl reikia kviestis greitąją pagalbą arba nedelsiant vykti į ligoninę ar polikliniką.

Paskambinęs į Santariškių Priimamąjį J.Rainys buvo paragintas atvažiuoti ir įspėtas, kad apžiūra dėl širšės įkandimo ir vaistai jam kainuos 42 litus.

„Nuvažiavau, mane maloniai apžiūrėjo, suleido vaistų, viską paaiškino, išrašė receptus vaistams nuo alergijos bei tinimo ir išleido namo. Mergaitei, kuri buvo atvykusi dėl to paties, baigėsi prasčiau. Ji bematant visa tino, todėl buvo nugabenta į Alergologijos skyrių. Gydytojai sakė, kad man labai gerai baigėsi, nes prieš tai du žmones išvežė gydyti", - įspūdžiais dalijosi J.Rainys.

Gali ištikti klinikinė mirtis

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Priėmimo skyriaus vedėja Božena Markevič pasakojo, kad kasdien skyriuje apsilanko apie 15 širšių įgeltų pacientų. Dažniausiai jiems užtenka ambulatorinio gydymo, tačiau praėjusį šeštadienį vienas žmogus dėl komplikacijų atsidūrė Reanimacijos skyriuje.

„Širšių nuodams alergiškiems žmonėms įkandimai ypač pavojingi. Po 10-15 minučių nuo įgėlimo žmogui staigiai krenta kraujospūdis, gali mušti šaltas prakaitas, o nesikreipus pagalbos netgi ištikti klinikinė mirtis", - kalbėjo B.Markevič.

Ji atkreipė dėmesį, kad šiemet, palyginti su ankstesniais metais, vabzdžių įkandimų skaičius pastebimai išaugo.

Adrenalinas: būkite atsargūs

Vilniaus miesto greitosios pagalbos stoties direktoriaus pavaduotojos Vandos Pumputienės nuomone, vabzdžiai tolydžio tampa agresyvesni. "Anksčiau širšės lįsdavo prie saldumynų, o dabar - net ir prie mėsos produktų. Jos viską griebia", - sakė V.Pumputienė.

Stoties pagalbos telefonas esą nenutyla, o maždaug penkis pacientus per dieną tenka vežti į ligoninę, nes nuo įkandimų jiems išsivysto ūmios alerginės reakcijos arba dar blogiau - ištinka anafilaksinis šokas.

„Žmonėms, žinantiems, kad yra alergiški vabzdžių įkandimams, patarčiau su savimi turėti adrenalino ampulę. Įgėlus bitei ją galima susileisti patiems. Tiesa, vyresnio amžiaus žmonės su adrenalinu turėtų būti atsargūs, nes jis padidina širdies dažnį - dėl to gali sutrikti širdies ritmas", - patarimų negailėjo V.Pumputienė.

Vincas Būda, Vilniaus universiteto Ekologijos instituto Cheminės ekologijos ir elgsenos laboratorijos vadovas

Bičių agresyvumas padidėja, kai jos yra prinešusios medaus ir, šiurkščiai tariant, neturi ką veikti, jei bitininkai laiku to medaus neiškopinėja.

Agresyviausios bitės yra JAV. Ten jos itin piktos, nes buvo hibridinamos su Afrikos bitėmis. Hibridai paveldėjo agresyvią elgseną. Kaip ir viskas pasaulyje maišosi, taip agresyvios bitės gali perskristi vandenyną ir apsigyventi Lietuvoje.

Įdomu, ar Afrikos bičių genų srautas nėra patekęs pas mus, nes tai reikštų, kad mūsų bičių agresyvumas nulemtas genetiškai.

Jei aplink jus skraido bitė, nepradėkite mosikuoti rankomis ir klykti, nes bus tik blogiau. Tada bitė užims gynybinę padėtį ir gels.

Įgėlusi bitė palieka žmogaus kūne cheminę žymę, kuri paskui yra tarsi ženklas kitoms. Dėl to bitės dažniausiai puola būriais ir kanda į tą pačią vietą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių