Šiauliuose - baigiamasis Savanoriškos veiklos sostinės akordas

Baigėsi visą vasarą bei rudenį po Lietuvos miestus keliavusi Savanoriškos veiklos sostinės estafetė. Šiauliai buvo paskutinis miestas, pelnęs šį vardą ir įgyvendinęs savanoriškas veiklas visą spalio mėnesį. Per šį laiką šiauliečiai ne tik papildė savanorių gretas, bet ir rengė paskaitas apie savanorišką veiklą, globojo gyvūnus, puošė bei tvarkė Šiaulius, padėjo socialiai atskirtiems asmenims, o profesionalūs aktoriai bei sportininkai – mokė vaikus savo amato subtilybių.

Penktosios Savanoriškos veiklos sostinės savanoriai itin didelį dėmesį skyrė ir būsimų savanorių paieškai. Kitąmet Šiauliuose vyks 5-osios TAFISA pasaulio sporto visiems žaidynės, kurioms prireiks nemažo būrio pagalbininkų. Beje, spalį Šiaulių universitete atidarytas ir savanorių centras, skatinsiantis savanorystės idėjas bei padėsiantis jas įgyvendinti.

„Projektas, kurio metu buvo renkamos Lietuvos Savanoriškos veiklos sostinės – baigėsi, tačiau matome, kad pagrindiniai tikslai buvo pasiekti su kaupu. Svarbu tai, kad veiklos, pradėtos tuomet, kai vienas ar kitas miestas turėjo šį titulą, planuojamos tęsti ir, galbūt, net virs gražia tradicija. Juk savanorystei nereikia titulų ar kažkokio specialiai parinkto laiko. Savo darbais, net pačiais mažiausiais, prie visuomenės gerovės galime prisidėti kasdien“, – sako Loreta Senkutė, Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT), organizavusios Savanoriškos veiklos sostinių konkursą, prezidentė.

Pasak jos, vienas svarbiausių šio projekto tikslų buvo suvienyti vietos gyventojų, verslo bei savivaldybių atstovų jėgas savanoriškai veiklai, parodyti, kad savanorystė įmanoma ir be didelių finansinių resursų ar laiko sąnaudų. „Vienas iš pavyzdžių, kaip savanoriška veikla gali prisidėti prie miesto žmonių gerovės – Alytuje pradėti rengti pasakų skaitymai vaikams. Tiesiog – miesto parke, ant žolės. Ir tam reikėjo visiškai nedaug – savivaldybės pritarimo, o iš verslininkų – kelių pieštukų bei popieriaus lapų ir vaikai Alytuje nuo šiol gali augti su pasakomis“, – komentuoja L.Senkutė.

Savanoriškos veiklos sostinių titulas šiemet atiteko penkiems Lietuvos miestams – Alytui, Kėdainiams, Biržams, Palangai bei Šiauliams. Visuose šiuose miestuose įgyvendinta daugiau nei keli šimtai įvairių renginių, akcijų, projektų bei žaidynių. Prie visų jų, nors šiek tiek, prisidėjo kone tūkstantis šalies gyventojų. Savanoriškos veiklos sostinių konkurso tikslai – populiarinti savanorišką veiklą Lietuvos regionuose, skatinti burtis vietos savanorių bendruomenes ir kartu įgyvendinti kylančias iniciatyvas, atkreipti vietos valdžios institucijų ir verslo atstovų dėmesį į savanorystės idėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių