Šiauliuose atnaujintas medicinos tyrimų centras

Šiauliuose atidarytas modernus pagal tarptautinius standartus įrengtas teismo medicinos tyrimų centras, dar du bus rekonstruoti Panevėžyje ir Kaune. 

Planuojama, kad ateityje Lietuvoje liks tik penki tokie centrai, likusieji bus uždaryti. 

Beveik 20 metų Šiaulių teismo medicinos ekspertai dirbo itin prastomis sąlygomis. Teismo medicinos tyrimų centras buvo įsikūręs buvusiame Šiaulių ligoninės sanitarinių mašinų garaže, tik iš dalies pritaikytame darbui, praneša LTV naujienų tarnyba. 

Prieš porą metų skyrus lėšų ES fondams ir valstybei imtasi šio centro rekonstrukcijos. Patalpose atliktas kapitalinis remontas, nupirkta moderni įranga. 

Šiaulių teismo medicinos centro rekonstrukcija kainavo per milijoną litų, dar per 900 tūkstančių skirta įrangai pirkti. sudėtingesni tyrimai, pavyzdžiui, DNR, čia atliekami nebus. Esą įrengti tokias technologijas kiekviename padalinyje per brangu, todėl mėginiai ir toliau bus gabenami į Vilnių. 

Šiauliuose modernizuotas teismo medicinos centras – trečiasis šalyje. Pernai duris atvėrė Klaipėdoje, o 2008 naujausios technologijos įdiegtos Vilniaus tarnyboje. Ateityje Lietuvoje turėtų likti tik penki tokie centrai. 

„Mes planuojame atsisakyti padalinių, kurie yra rajonuose. Kaip savo laiku panaikinome Šilutėje, Biržuose, Ignalinoje, taip ir dabar pas mus yra miestų, kur dirba po vieną ekspertą – Mažeikiai, Jurbarkas, Tauragė, tai jie turės šlietis prie tokių, kaip padalinys čia“, – sako Valstybinės teismo medicinos tarnybos direktorius doc. dr. Alvydas Pauliukevičius. 

Naikinti mažesnius padalinius esą verčia ir specialistų trūkumas bei didelis jų darbo krūvis. Nes, anot teisingumo ministro, Lietuvoje teisminių ekspertizių atliekama perdaug. 

„Kartais dėl šventos ramybės, dėl savisaugos, dėl kažkokių kitų kriterijų, kurie nėra susiję su faktų nustatymu arba teisingumo paieška yra siunčiamą kūną atlikti teisinę ekspertizę, kai to galima išvengti. Ir tas kiekis jau sumažintas drastiškai ir aš, manyčiau, kad jis turėtų būti dar mažesnis“, – mano Teisingumo ministras Remigijus Šimašius. 

Kai atsiras lėšų, dar du teismo medicinos tarnybos centrus planuojama modernizuoti Panevėžyje ir Kaune.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių