Šiandien - Pasaulinė aplinkos apsaugos diena

Šiandien tarptautinė bendruomenė pažymės Pasaulinę aplinkos apsaugos dieną. Ją 1972 m. paskelbė Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja. Ši diena - tai galimybė atkreipti visuomenės dėmesį tiek į visuotines, tiek ir į nacionalines aplinkosaugos problemas, paraginti politikus imtis konkrečių veiksmų, skatinti pilietines aplinkosaugines iniciatyvas.

Jungtinės Tautos pasiūlė šiemet aplinkos apsaugos dieną pasitikti šūkiu „Keisk įpročius - išsaugok Žemę! Už ekonomiką be CO2!". Mažinti šiltnamio dujų išmetimus - vienas svarbiausių būdų visuotinei klimato kaitai švelninti.

Nors Lietuvos, kaip nedidelės valstybės, indėlis, pasak aplinkos ministro Artūro Paulausko, mažinant šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimus į atmosferą, kaip ir pačių išmetimų kiekiai, yra palyginti mažas, tačiau mums ši problema turi rūpėti ne mažiau nei didelėms šalims.

Rytoj sostinės gyventojai ir svečiai kviečiami į Europos aikštę, kur nuo 10 val. iki 15 val. mobilios laboratorijos matuos oro teršalų koncentracijas, fiksuos radiacinį foną. Šios tradicinės akcijos, kurią rengia Aplinkos ministerijos Aplinkos apsaugos agentūra, metu specialistai atsakys į klausimus apie aplinkos monitoringo sistemą, pakomentuos tyrimų rezultatus, patars, ką daryti, kad gyventume švarioje aplinkoje.

Rytoj bus įteikta ir Česlovo Kudabos 2008 m. premija. Ją Aplinkos ministerija skiria kas dveji metai už aktyvią ir naudingą visuomeninę veiklą, reikšmingus darbus aplinkos formavimo ir apsaugos srityje. Šiemet Česlovo Kudabos premiją pelnė žinomas gamtininkas Selemonas Paltanavičius.

"Reuters" nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių