Šiandien minima vaikų gynimo diena

Birželio 1-oji - beveik visose pasaulio šalyse minima tarptautinė vaikų gynimo diena. Ji buvo paskelbta 1949 metų lapkritį Tarptautinės demokratinės moterų federacijos sesijos iniciatyva. Pirmą kartą ši šventė buvo paminėta 1950 metais.

1989 metais priimtoje Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencijoje akcentuojama, kad vaikas - kiekviena žmogiška būtybė, neturinti 18 metų, jei pagal jam taikomą įstatymą jo pilnametystė nepripažįstama vėliau.

Skaičiai liūdina

Kasmet pasaulyje miršta daugiau nei 10 milijonų vaikų, nors daugeliui šių mirčių galėtų būti užkirstas kelias.
100 milijonų vaikų vis dar nelanko mokyklos (60 procentų iš jų sudaro mergaitės).
150 milijonų vaikų kenčia nuo netinkamos mitybos.
AIDS/ŽIV plinta katastrofišku greičiu.
Jungtinių Tautų ir UNICEF duomenimis, daugiau kaip pusė vaikų gyvena šeimose, kur fizinis ir psichologinis smurtas yra įprastas, o kas dešimtas vaikas tampa suaugusiųjų agresyvaus elgesio auka.
Įvairiose šalyse vaikai patiria įvairias grėsmes, nuo kurių reikia juos ginti.
Pavyzdžiui, JAV - tai neigiama televizijos filmų peržiūra. Per pastaruosius 20 metų tyrimai JAV patvirtino, kad vaikai linkę kopijuoti tuos smurto veiksmus, kuriuos mato ekrane.
Vakarų Europa susirūpinusi ankstyvu vaikų seksualinių brendimu.
Japonijoje labiausiai baiminamasi, kad nyksta per amžius nusistovėjusi auklėjimo sistema, ir į ją braunasi vakarietiškos elgesio formos bei įpročiai.

Vaikų teisių gynimas Lietuvoje

Per nepriklausomybės laikotarpį Lietuvoje išleista daug įstatymų, reglamentuojančių vaikų teisių gynimą. Taip 1992 m. Lietuva prisijungė prie JTO Vaiko teisių konvencijos, kurią Lietuvos Respublikos Seimas 1995 m. ratifikavo.
1996 m. buvo priimtas Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas.
1997 m. Vyriausybė pritarė vaikų ir paauglių nusikalstamumo prevencijos programai, kurioje numatomos priemonės, skatinančios nuo prievartos ir smurto nukentėjusių vaikų reabilitaciją, resocializaciją, socialinių darbuotojų rengimą, teisėsaugos institucijų pareigūnų perkvalifikavimą.
1997 m. buvo pasirašyta ir VRM bei Švietimo ir mokslo ministerijos bendradarbiavimo sutartis, kurios tikslas - ugdyti moksleivių pilietiškumą, teisinę sąmonę ir atsakomybę, įvertinti moksleivių, jaunimo teisės pažeidimų būklę pagal vaikų ir paauglių nusikalstamumo prevencijos programą.
1998 m. buvo priimtas dar vienas - Vaiko globos įstatymas. Išleistas naujas Santuokos ir šeimos kodeksas, reglamentuojantis ir sutuoktinių, ir vaiko asmeninius bei turtinius santykius šeimoje.

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių