Septynios Lietuvos ambasados - be ambasadorių

Septynios Lietuvos diplomatinės atstovybės užsienyje šiuo metu dirba be vadovų. Ambasados be ambasadorių ilgesniam laikui esą liko dėl ilgai trunkančių diplomatų skyrimo procedūrų, taip pat - taupymo sumetimais, rašo „Lietuvos žinios“.

Lietuva užsienio valstybėse turi 42 ambasadas. Šešios jų - Bulgarijoje, Graikijoje, Japonijoje, Rusijoje, Šveicarijoje ir Turkijoje - dirba be ambasadorių. Be ambasadoriaus taip pat likusi Lietuvos nuolatinė atstovybė prie Jungtinių Tautų Švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO).

Kad kai kurios mūsų krašto atstovybės užsienyje dirba be ambasadorių, diplomatų teigimu, neigiamų pasekmių Lietuvai neturi. Tačiau, politikų nuomone, tai labai bloga praktika.

Užsienio reikalų ministerijos (URM) Spaudos ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjo Mindaugo Lašo teigimu, diplomatinėms atstovybėms užsienyje ne ambasadoriai, o laikinieji reikalų patikėtiniai kartais vadovauja dėl trijų priežasčių.

"Pirma, taip nutinka dėl ilgai užtrunkančios atrankos ir skyrimo procedūrų, kurios apibrėžtos Diplomatinės tarnybos įstatyme ir kurias nustato tarptautinė praktika. Šiuo metu dėl šios priežasties vadovų laukia ambasados Japonijoje ir Rusijoje", - aiškino jis.
Kitos diplomatinės atstovybės ambasadorių neturi taupymo sumetimais.

„Šis sprendimas priimtas kaip alternatyva atstovybių uždarymui. Dėl šios priežasties ambasadoms Bulgarijoje, Šveicarijoje, UNESCO, Turkijoje ir Graikijoje šiuo metu laikinai vadovauja laikinieji reikalų patikėtiniai. Tačiau rengiantis pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai 2013 metais, planuojama, kad jau kitąmet šioms atstovybėms ims vadovauti ambasadoriai“, - tikino M.Lašas.

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) nariai teigia, kad ambasados ilgą laiką negali likti be vadovo.

„Diplomatinės atstovybės vadovo nebuvimas trikdo diplomatinę veiklą“, - tvirtino URK narys Petras Auštrevičius.


Šiame straipsnyje: ambasadaambasadoriai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių