Seimo vadovė liepė parlamentarams peržiūrėti projektų kokybę

Seimo pirmininkė Irena Degutienė ragina parlamento frakcijas ir komitetus dar kartą įvertinti rudens sesijai teikiamų gausių projektų kokybę.

Ketvirtadienį susitikusi su Seimo frakcijų seniūnais ir komitetų pirmininkais I.Degutienė aptarė penktadienį prasidedančios rudens sesijos darbų programą. Į ją numatoma įtraukti apie 700 projektų, nors paprastai sesijos metu priimama iki pustrečio šimto įstatymų, tai yra vos trečdalis teikiamų projektų.

Seimo pirmininkė po valandą trukusio susitikimo žurnalistams sakė jau ne kartą atkreipusi dėmesį į gana prastą kai kurių pavienių Seimo narių ar frakcijų teikiamų projektų teisinę kokybę. Tai esą stabdo parlamentarų, taip pat Vyriausybės, dažnai turinčios įvertinti Seimo narių pasiūlytus projektus, produktyvų darbą.

"Todėl komitetų pirmininkų ir frakcijų seniūnų buvo paprašyta, kad jie pasžiūrėtų, ar visi tie projektai, kurie yra siūlomi prasidedančiai sesijai, atitinka prioritetus, ar tikrai jie yra reikalingi, ar yra pakankamai teisiškai kokybiški", - sakė I.Degutienė.

Parlamento vadovė tikisi, kad po to, kai penktadienį plenariniame posėdyje bus pateikta Seimo rudens sesijos darbų programa, ji sutrumpės po kritiško atskirų projektų įvertinimo frakcijose ir komitetuose.

Paprastai sesijos metu priimama apie 200-250 įstatymų, tai yra mažiau nei pusė visų siūlomų projektų. Likusieji užsiguli stalčiuose arba perkeliami į būsimas sesijas.

I.Degutienė jau anksčiau yra pareiškusi abejonių dėl kai kurių atskirų Seimo narių siūlomų projektų kokybės. „Ši parlamento kadencija išskirtinė tuo, kad labai daug įstatymų pataisų registruoja atskiri Seimo nariai. Dėl daugelio jų kokybės turiu daug abejonių“, - pareiškė Seimo pirmininkė, pagrasinusi nekokybiškų projektų net netraukti į plenarinių posėdžių darbotvarkę.

Rudens sesijos pagrindiniu darbu tampa kitų metų biudžeto ir jį lydinčių įstatymų priėmimas. Iki spalio Vyriausybė turėtų pateikti biudžeto projektą Seimo nariams. Valdančioji keturių centro dešinės partijų koalicija tikisi, kad jis bus parlamentarų priimtas.

Be biudžeto koalicija prioritetiniais taip pat vadina įstatymus dėl energetikos sektoriaus, švietimo, sveikatos ir socialinės apsaugos sistemos reformos, kovos su korupcija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių