Seimo pirmininkė: liustracijos procesas gali vykti dar 1-2 metus

Seimo pirmininkė Irena Degutienė mano, kad liustracijos procesas Lietuvoje dar kurį laiką gali tęstis, o vėliau reikėtų vieningo politinio sutarimo negrįžtamai jį užbaigti.

"Turbūt reikėtų iki galo išsiaiškinti, tam yra Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, ir bent 1-2 metams dar palikti. Tada visus iš anksto perspėjus (...) vieningai visi sutariame, visos politinės partijos vieningai balsuojame, kad tas procesas yra baigtas ir mes niekada daugiau neatnaujinsime", - antradienį Lietuvos radijui sakė I.Degutienė.

Pasak jos, tai galėtų būti kompromisinė išeitis. Kartu Seimo pirmininkė svarstė, jog "gyventi tokioje nežinioje, įtampoje, įtarume turbūt visiems pabodo".

"Deja, tokia buvo mūsų ne visai maloni istorija - vieni žmonės gal nesuprato, kiti pasiklydo, kiti sąmoningai tą darė. Trečiajame nepriklausomybės dešimtmetyje mes turime čia padėti tašką. (...) Kuo greičiau šitą procesą pabaigtume, tuo būtų geriau", - kalbėjo I.Degutienė.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė praėjusią savaitė pareiškė, kad būtina politinė valia jau du dešimtmečius trunkančiam liustracijos procesui užbaigti, paviešinant archyvuose esančią medžiagą apie KGB veiklą.

Pasak prezidentės atstovo spaudai Lino Balsio, šalies vadovė siūlo liustraciją kuo skubiau užbaigti paviešinant visą archyvuose esančią medžiagą apie tai, kaip KGB ir kitos sovietinės specialiosios tarnybos įtraukdavo Lietuvos gyventojus į savo veiklą ir tos veiklos metodus.

Prezidentūros teigimu, viešinant pradėjusi viešinimo procesą šalies gyventojams turi būti prieinama ir suprantamai paaiškinta visa su KGB veikla susijusi archyvinė medžiaga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių