Seimo pirmininkė: KT išvada - pamoka visiems Seimo nariams

Seimo pirmininkė Irena Degutienė sako, kad Konstitucinio Teismo (KT) išvada, kuria Seimo nariai Aleksandras Sacharukas ir Linas Karalius pripažinti šiurkščiai pažeidę Konstituciją, yra labai didelė pamoka visiems parlamentarams.

"Aš manau, kad tai yra labai didelė pamoka visiems Seimo nariams. Iki šiol Seimo nariai galėjo ginčytis, ar čia pažeista Konstitucija, ar nepažeista, jei ne už save balsuoji, tai dabar yra labai viskas aišku. Ir tai pamoka visiems, ne tik šios, bet ir būsimų kadencijų Seimo nariams", - ketvirtadienį žurnalistams sakė parlamento vadovė.

Ji taip pat sakė besitikinti, kad apkaltinti Seimo nariai patys atsisakys mandato, negaišindami parlamento laiko apkaltos procedūra, tačiau, jei visgi balsavimo dėl mandato atėmimo prireiktų, sakė mananti, kad balsuodami prieš KT išvadą Seimo nariai patys nusižengtų Konstitucijai.

"Aš turiu dar vilties, kad jokių procedūrų didelių nereikės daryti, ir jei Seimo narys A.Sacharukas yra sakęs dar vykstant KT procesui, jis pasakė, kad jei KT išvadoje bus, kad jis grubiai pažeidė Konstituciją, jis atsistatydins. Aš tikrai patikėjau jo tokiu pasakymu ir turiu vilties, kad žmogus taip ir pasielgs", - sakė I.Degutienė.

"Mes Seime turim ką dirbti, yra daug darbų rudens sesijoj, ir apkaltos procedūra sudėtinga ir ilga, iš tiesų daryti tik procedūrą kaip spektaklį, aš manau, kad niekam čia nenaudinga, nei Seimui, nei visuomenei", - pridūrė parlamento vadovė.

Jei visgi balsavimas būtų rengiamas, Seimo pirmininkė akcentavo, jog nepritarimas KT išvadai suponuoja, kad Konstituciją sulaužytų ir prieš balsavęs parlamentaras.

"Mano manymu, neišreiškimas pozicijos, kurią išreiškė KT sprendimu, kad grubiai pažeista Konstitucija, kiekvienas Seimo narys, kuris nepritartų tokiam sprendimui, iš esmės pats nepritaria šiandien Lietuvos galiojančiai Konstitucijai. Tada kyla klausimas, ar toks Seimo narys vėlgi gali būti Seimo nariu", - sakė I.Degutienė.

Konstituciniam Teismui paskelbus, kad opozicinės Krikščionių partijos frakcijos nariai A.Sacharukas ir L.Karalius pažeidė Konstituciją, apkaltos procesas grįžta į Seimą. Pagal procedūras, balsavimas parlamente dėl mandatų panaikinimo turėtų įvykti kitą mėnesį.

KT trečiadienį savo išvadoje paskelbė, kad Seimo nariai A.Sacharukas ir L.Karalius sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

Seimo statutas numato, kad įsigaliojus KT išvadai, ar asmens, kuriam pradėta apkaltos byla, veiksmai prieštarauja Konstitucijai, artimiausiame plenariniame posėdyje su ja supažindinami Seimo nariai.

Jei išvadoje konstatuojama, kad asmuo šiurkščiai pažeidė Konstituciją ar sulaužė priesaiką, Seimas priima sprendimą svarstyti asmens, kuriam taikoma apkalta, Seimo nario mandato panaikinimą.

Priėmęs tokį sprendimą, Seimas paskiria posėdžio dėl Seimo nario mandato panaikinimo svarstymo datą, o svarstymo data turi būti paskirta ne anksčiau kaip po 7 dienų.

KT išvada įsigalioja nuo paskelbimo "Valstybės žiniose", tad, jei bus paskelbta artimiausiomis dienomis, ji turėtų būti pateikta artimiausiame Seimo posėdyje, kuris numatytas lapkričio 4 dieną.

Tuomet ne anksčiau kaip po 7 dienų turės būti skelbiamas posėdis, kuriame bus sprendžiama dėl mandato panaikinimo.

Seimo statutas numato, kad atskiru nutarimu turi būti balsuojama dėl kiekvieno KT paskelbto epizodo, balsuojama slapta. Norint priimti sprendimą panaikinti Seimo nario mandatą, reikia ne mažiau kaip 85 parlamentarų balsų.

Jei Seimas panaikintų Su Tautos prisikėlimo partijos (TPP) sąrašu į Seimą išrinktų A.Sacharuko ir L.Karaliaus mandatą, į laisvas vietas Seime pretenduotų žemiau jų rinkimų sąraše likę teisininkas Andrius Burba, TPP deleguotas VRK nariu, ir verslininkas Mečislovas Subelis. Tai galėtų valdančiųjų naudai keisti pusiausvyrą Seime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių