Seimo pirmininkė atsiprašė Konstitucinio Teismo teisėjų

Seimo pirmininkė Irena Degutienė iškilmingame Konstitucijos dienos minėjime antradienį atsiprašė Konstitucinio Teismo teisėjų dėl jos kolegų parlamentarų nepagarbių komentarų.

„Naudodamasi ta proga, kad esu prieš jus, prieš žmones, kurie dirba čia, Konstituciniame Teisme, arba dirbo, turiu atsiprašyti už kai kuriuos mano kolegas, už jų galbūt neetišką, nepagarbų elgesį ir tam tikras interpretacijas arba viešus pasisakymus Konstitucinio Teismo adresu“, - iškilmingame minėjime sakė parlamento vadovė.

„Be abejo, Konstitucinis Teismas savo nutartis parašo, ir ar piliečiui, ar politikui patinka ar nepatinka, bet mes turime suvokti, kas ten yra parašyta, o pirmiausia perskaityti, kas ten parašyta, o po to komentuoti ir interpretuoti. Deja, ne visada tai pavyksta“, - Konstituciniame Teisme kalbėjo sakė I.Degutienė.

Tarp renginio svečių buvo buvo teismų pirmininkai, Konstitucinio Teismo teisėjai, aukšti teisėsaugos pareigūnai, Seimo nariai,

Prieštaringų politikų vertinimų pastaruoju metu sulaukė Konstitucinio Teismo išaiškinimas, kad šeima gali būti sudaroma ne tik santuokos pagrindu.

Reaguodami į tokį nutarimą, konservatorius Mantas Adomėnas Konstitucinį Teismą pavadino „teisine chunta“, o  jo kolega Rimantas Dagys teismo poziciją palygino su bolševikų raštais.

Šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį pažymėjo, kad turėti nuomonę dėl Konstitucinio Teismo nutarimų galima, bet juos reikia vykdyti.

„Konstituciniam Teismui skirta ypatinga misija - atskleisti tikrąją Konstitucijas nuostatų prasmę. Aišku, mes galime turėti nuomonę dėl vieno ar kito sprendimo, bet privalome gerbti Konstitucinį Teismą ir vykdyti jo priimamus sprendimus“, - sakė šalies vadovė.

Anot jos, pati tauta, priimdama Konstituciją, nusprendė sukurti ją ginančią instituciją, kuri neleistų jos pagrindinio įstatymo interpretuoti taip, kaip kam yra patogiau.
KT pirmininkas Romualdas Kęstutis Urbaitis pabrėžė, kad Konstitucijos šaltinis yra tauta, įsipareigojusi jai paklusti. Jis pabrėžė, kad Konstituciją galima apibūdinti kaip visuomenės sutartį.

Dabartinę Konstituciją Lietuvos piliečiai referendumu patvirtino 1992 metų spalio 25 dieną.


Šiame straipsnyje: Irena DegutienėKT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Protas

Protas portretas
Visų žmonių rankos ir akys praeina pro šventus daiktus, o štai sąjūdiečiams užkliuvo kelių šimtmečių žmonijos mokslo kūrinys. Kaip galima tai padaryti? Kodėl užkliuvo darbo žmonių konstitucija? Kas tai per žmonės?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių