Seimo opozicija su profsąjungomis sutarė MMA susieti su vidutine alga

Keturių opozicinių Seimo partijų ir šešių profesinių sąjungų atstovai antradienį pasirašė susitarimą dėl minimalios mėnesio algos (MMA), kad ji būtų siejama su vidutiniu mėnesio darbo užmokesčiu (VMDU).

Anot dokumento, skurdas Lietuvoje pasiekė grėsmingą lygį, į kurį pateko didelė dalis dirbančiųjų.

„Tokios situacijos toliau toleruoti negalime, todėl susitariame, kad minimalus mėnesinis atlyginimas būtų nustatomas 50 proc. einamųjų metų vidutinio darbo užmokesčio dydžio“, - rašoma susitarime.

Sutarta, kad kasmet tvirtinant biudžetą kitiems metams būtų nustatomas MMA dydis.

Parašus po dokumentu padėjo partijos „Tvarka ir teisingumas“, Darbo, Lietuvos socialdemokratų bei Krikščionių partijų atstovai, Lietuvos transporto darbuotojų, Socialines paslaugas teikiančių darbuotojų, Lietuvos kultūros darbuotojų, Respublikinės jungtinės, „Solidarumo“ profesinių sąjungų bei Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovai.

„Tuščios vietos po ta sutartimi dar yra, jeigu valdantieji persigalvos, visada gali prisidėti. Dabar svarbu, kad šis susitarimas virstų atlyginimais“, - po pasirašymo ceremonijos sakė opozicijos lyderis „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis.

Jis atmetė teiginius, kad šis susitarimas tėra deklaratyvus dokumentas, nes esant dabartinei valdančiajai daugumai nebus įgyvendintas. V.Mazuronis tvirtino, kad netrukus bus parengti būtini teisės aktų pakeitimai ir teikiami Seimui.

„Jeigu bus galimybė ir bus valdančiųjų parama, tuos dokumentus keisime tuoj pat, arba pirmai progai pasitaikius, tai yra iki Seimo rinkimų ar po rinkimų“, - tikino opozicijos lyderis.

Pasak Socialines paslaugas teikiančių darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkės Angelės Griškevičienės, jeigu jų pasiūlymas galiotų jau dabar, MMA siektų ne 800 litų, o 1052 litus.

„Kaip galima išgyventi žmogui, gaunant tą varganą minimumą? Dažnai mažuose miesteliuose žmogus vienas dirba šeimoje. Kaip galima šeimai išgyventi už 600 litų?“ - klausė Lietuvos transporto darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Antanas Ramanauskas.

„Darbietis“ Vytautas Gapšys tvirtino, kad reikia didinti ne tik MMA, bet ir neapmokestinamąjį pajamų dydį.

Kultūros darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Juozas Rimkus užsiminė, kad minimalų atlyginimą gaunantys profesinių sąjungų nariai jau teiraujasi savo lyderių, kada šie juos „ves į gatves“.

„Manau, laukia karštas metas“, - įspėjo jis.
Vyriausybė siūlo, kad minimali alga būtų padidinta kitų metų liepą nuo 800 iki 850 litų.


Šiame straipsnyje: MMAMinimali alga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
_Tuo metu Premjeras Andrius Kubilius sako, kad jo vadovaujama Tėvynės sąjunga tokiose populistinėse akcijose nedalyvaus. _ Tai gal ir Seimo rinkimuose Tėvynės sąjunga nedalyvaus?

Kęstui

Kęstui portretas
Gerai būtų... Deja, rinkėjai - buduliai vėl juos rinks, nes nedašunta, kad vykdomas kubiloidinis tautos genocidas.

arvydas

arvydas portretas
Jeigu tie pederastai valdantieji nepakels nuo nauju metu MMAiki 1000 litu, einame i gatves dauzyti langu ir konservu partijos mordu. Per rinkimus spardyti tuos, kurie balsuos uz konservus. Jau nebegalima kenteti, palaikykime opozicija, o valdanciuosius per rinkimus i istorijos siukslyna, kad tos partijos daugiau neatsigautu.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių