Seimo Operatyvinę komisiją norima performuoti

Apkaltos taikiklyje atsidūrusio Seimo nario Aleksandro Sacharuko vadovaujamą Operatyvinės veiklos priežiūros komisiją siūloma pervadinti ir sudaryti iš naujo.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas konservatorius Stasys Šedbaras siūlo pakeisti Seimo Statutą, Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisiją pavadinant Žvalgybos ir saugumo tarnybų veiklos parlamentinės komisija, suteikiant jai platesnius įgaliojimus bei nustatant visiškai kitokią, kur kas griežtesnę nei esama jos sudarymo tvarką.

"Projektu siekiama sukurti naujos kokybės komisiją, kuri vykdytų operatyvinės veiklos subjektų veiklos nuolatinę parlamentinę kontrolę: ir veiklos kokybės, ir žmonių, kurie toje komisijoje turėtų dirbti, požiūriu. Tokią kontrolę šiuo metu sudėtinga vykdyti dėl trūkstamo teisinio reglamentavimo ir dėl tarpusavio pasitikėjimo stokos", - tvirtina S.Šedbaras. 

Jis siūlo nustatyti, kad Žvalgybos ir saugumo tarnybų kontrolės komisiją sudarytų tik penki Seimo nariai - tris deleguotų parlamento dauguma, du pateiktų opozicija. Visi jie prieš tapdami komisijos nariais turėtų gauti Valstybės saugumo departamento leidimą dirbti su visa be išimties įslaptinta informacija.

Be to, pasak projekto, šios komisijos nariai turėtų būti tik patyrę parlamentarai - neturėtų būti skiriami pirmąją kadenciją Seime dirbantys nariai.

Pagal projektą, komisijos pirmininkas turėtų keistis rotacijos būdu: vienus metus jai turėtų vadovauti Seimo daugumos atstovas, kitus metus - opozicijos deleguotas narys.

Jeigu šioms Statuto pataisoms būtų pritarta, A.Sacharukas netektų ne tik komisijos pirmininko pareigų, bet ir negalėtų tapti jos eiliniu nariu, nes jis Seime dirba tik pirmąją kadenciją.

Be to, A.Sacharukas yra opozicinės Krikščionių partijos atstovas. Jam kartu su kitu šios partijos nariu Linu Karaliumi gresia apkalta už balsavimo rezultatų klastojimą, neteisėtą pasinaudojimą tarnybiniu dokumentu, plenarinių posėdžių praleidinėjimą, melą.

S.Šedbaras siūlo pakeisti ne tik Seimo komisijos pavadinimą bei sudarymo tvarką, bet ir išplėsti jos įgaliojimus, suteikiant didesnes teises prižiūrėti specialiąsias institucijas, atsakingas už nacionalinį saugumą, žvalgybą, operatyvinę veiklą. 

Šios pataisos turėtų būti svarstomos Seimo rudens sesijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių