Seimo narys V. Gailius apskundė VSD direktoriaus pavaduotoją

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys, buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktorius Vitalijus Gailius prokurorams apskundė Valstybės saugumo departamento (VSD) direktoriaus pavaduotoją Romualdą Vaišnorą.

V.Gailius ketvirtadienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galbūt nusikalstamų R.Vaišnoro veiksmų.

„2011 metų lapkričio mėnesį mano ir mano šeimos atžvilgiu buvo pradėti taikyti operatyviniai veiksmai. Žinau, kad operatyvinius veiksmus neteisėtai, siekdamas nuslėpti galimai nusikalstamus veiksmus, inicijavo Valstybės saugumo departamento pareigūnas Romualdas Vaišnoras“, - BNS teigė V.Gailius.

Anot jo, remiantis melagingu R.Vaišnoro pranešimu teismas leido klausyti tuometinio FNTT direktoriaus ir jo šeimos narių pokalbių, stebėti butą, sekti jį.

„Pagrindo tiems operatyviniams veiksmams nebuvo. Pagal įstatymą, net to melagingo pranešimo neužtenka. Taigi, buvo apgautas teismas ir prokurorai arba jie aplaidžiai atliko savo pareigas“, - kalbėjo V.Gailius.

Buvusio pareigūno, tapusio politiku, tvirtinimu, pernai lapkritį pradėti operatyviniai veiksmai jo atžvilgiu atliekami iki šiol.

„Aš nemanau, o žinau. Tie veiksmai nėra nutraukti. Ir dabar mūsų pokalbio klausosi, paskui paima tuos duomenis, iškraipo ir pateikia valstybės vadovams“, - teigė V.Gailius.

Pasak jo, R.Vaišnoras Valstybės saugumo departamentui pateikė sąmoningai klaidingas išvadas, neva V.Gailius ir jo tuometinis pavaduotojas Vytautas Giržadas yra susijęs su informacijos apie teisėsaugos planuojamus veiksmus banko „Snoras“ atžvilgiu perdavimu.

„Esu įsitikinęs, kad mano atžvilgiu operatyviniai veiksmai buvo taikomi ne tik kad nemotyvuotu teikimu, bet ir grindžiami suklastotais duomenimis. Dėl to prašau Generalinės prokuratūros atsižvelgti į nurodytas aplinkybes ir esant   nusikaltimo požymiams pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimai nusikalstamų VSD pareigūno R.Vaišnoro veiksmų“, - sakė parlamentaras.

VSD penktadienį atsisakė komentuoti jų pareigūnui metamus kaltinimus.

„VSD nekomentuoja šių dalykų“, - BNS sakė šios institucijos atstovas spaudai Vytautas Makauskas.

Dėl R.Vaišnoro veiksmų rugsėjo pradžioje į Generalinę prokuratūrą buvo kreipusis pati VSD. Tuomet departamentas reagavo į naujienų portalo alfa.lt žurnalisto Tomo Dapkaus publikaciją „Generolas Gailius: VSD vadovas Vaišnoras siekia išvengti atsakomybės “Snoro„ istorijoje“. Šiame rašinyje remiantis V.Gailiumi, pranešta, kad VSD generalinio direktoriaus pavaduotojas R.Vaišnoras ir kiti pareigūnai galėjo dėti pastangas išgelbėti Vladimiro Antonovo komercinį banką Lietuvoje.

„Man yra žinoma, kad VSD pareigūnai prieš pradedant ikiteisminio tyrimo veiksmus banko „Snoras“ atžvilgiu bandė įtikinėti valstybės vadovus nesiimti jokių veiksmų prieš šį banką. Bandė įtikinti. Į tai jie gavo atsakymą, kad tai nėra jų funkcija ir jie neturėtų to daryti“, – Alfa.lt sakė V.Gailius.

Buvęs FNTT direktorius V.Gailius ir jo pavaduotojo pareigas ėjęs V.Giržadas atleisti šių metų vasario 15 dieną. Tuometinis vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis FNTT vadovų atleidimą motyvavo Valstybės saugumo departamento medžiaga. Anksčiau šie pareigūnai tikrinti poligrafu dėl informacijos apie banką „Snoras“ galimo atskleidimo.

Dėl šio sprendimo, sulaukusio koalicijos partnerių konservatorių kritikos ir sukėlusio įtampas koalicijoje, vėliau buvo priverstas atsistatydinti ir pats R.Palaitis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klemensas

Klemensas portretas
R. Palaitis turi sumokėti V. Gailiui už priverstinę prastovą.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių