Seimo narių nuodėmės - valstybės paslaptis

Prokurorams dėl automobilių užkliuvusius Seimo narius Etikos ir procedūrų komisija (EPK) nusprendė svarstyti už uždarų durų.

Nuspręsti, ar klausimą daryti uždarą, komisijos nariams pasiūlė EPK pirmininkas Algimantas Salamakinas - jis paklausė komisijos narių, ar toks balsavimas pageidaujamas. Komisijai nusprendus balsuoti, 7 Seimo komisijos nariai pasisakė už tai, kad klausimas būtų uždaras, prieš balsavo vienintelis balsavimą pasiūlęs A.Salamakinas.

Už slaptą posėdį balsavo Dalia Teišerskytė, Vida Marija Čigriejienė, Egidijus Klumbys, Rūta Rutkelytė, Mečislovas Zasčiurinskas, Jonas Juozapaitis, Antanas Nedzinskas.

Konstantas Ramelis ir Vaidotas Bacevičius nedalyvavo balsavime, paskelbus balsavimą posėdį paliko Julius Dautartas.

Seimo statutas numato, jog komitetai ir komisijos gali rengti uždarus posėdžius, kai svarstymo metu pateikiama informacija, susijusi su valstybės ar komercine paslaptimi, bei kita informacija, kurios naudojimą bei platinimą riboja įstatymai. Sprendimas rengti uždarą posėdį priimamas komiteto narių balsų dauguma.

Žurnalistams neskubant palikti posėdžių salės ir paklausus, su kokia valstybės paslaptimi ar privataus gyvenimo aspektais susijusi automobilių nuoma biudžeto lėšomis, komisijos nariai pagrasino kviesti apsaugą. "Bus precedentas", - sakė apsaugą siūlęs kviesti komisijos narys Egidijus Klumbys.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė, paprašyta įvertinti tokį etikos sargų sprendimą, pabrėžė, kad "Seimas yra atviriausia visuomenei ir žiniasklaidai institucija".

"Seimo statutas numato, kad komitetų ir komisijų posėdžiai yra atviri. Tuo pačiu statute nustatyti konkretūs atvejai, kada galima daryti uždarus posėdžius. (...) Seimo pirmininkei nežinomos priežastys, kodėl buvo priimtas toks sprendimas", - I.Degutienės poziciją perdavė jos atstovas spaudai Juozas Ruzgys.

Seimo EPK svarsto iš Vilniaus apygardos prokuratūros gavo informaciją apie 14 Seimo narių sudarytas automobilių nuomos sutartis.

Liberalcentristas Žilvinas Šilgalis ir konservatorius Jonas Šimėnas įtariami nuomodami automobilius už parlamentinei veiklai skirtus pinigus supainioję viešuosius ir privačius interesus.

"Slaptas" automobilių atpirkimo sutartis buvo sudariusi "prisikėlė" Asta Baukutė, socialdemokratai Birutė Vėsaitė, Irena Šiaulienė ir Bronius Pauža, liberalcentristas Raimondas Šukys, konservatoriai Justinas Urbanavičius, Vaidotas Bacevičius, Danutė Bekintienė, Donatas Jankauskas, Arimantas Dumčius ir darbietis Mečislovas Zasčiurinskas.

Taip pat prokurorai kreipėsi į EPK dėl Seimo nario Lino Karaliaus automobilio nuomos, gavus informacijos, kad už parlamentinei veiklai skirtus pinigus nuomojamu automobiliu "Mini Cooper" važinėja ne pats Seimo narys, o jo gyvenimo draugė Gintarė Gurevičiūtė.


Šiame straipsnyje: Seimasseimo automobilininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių