Seimo nariai raginami parašyti Odę Lietuvai

Naujojo Seimo nariai pakviesti kurti odę Lietuvai ir tokiu būdu pasakyti, kodėl jie didžiuojasi savo šalimi.

Lietuvos vardo garsinimui ir lietuvių visame pasaulyje suvienijimui skirto projekto „Tūkstantmečio odisėja. Vienas vardas - Lietuva" iniciatoriai, organizatoriai ir dalyviai laišku kreipėsi į Seimo narius ragindami juos parašyti savo Odę Lietuvai - specialiame atvirlaiškyje pratęsti sakinį „Aš didžiuojuosi Lietuva, nes...".

„Odė Lietuvai" - tai projekto „Tūkstantmečio odisėja" dalis, kurios tikslas didinti visų mūsų vienybę ir pasididžiavimą savo tauta bei valstybe. „Tūkstantmečio odisėjos" metu kiekvienas pasaulio lietuvis turi galimybę rašyti „Odę Lietuvai" dviem būdais - atvirlaiškyje arba internete www.1000odiseja.lt. Užsienyje įsikūrusioms lietuvių bendruomenėms atvirlaiškius plukdo aplink pasaulį plaukianti „Tūkstantmečio odisėjos" jachta LTU 100 „Ambersail".

Prie „Odės Lietuvai" rašymo jau prisijungė daugybė Lietuvos žmonių ir mūsų tautiečių užsienyje. Į Odę Lietuvai jie sudeda gražiausius savo žodžius ir jausmus Tėvynei. Tokių specialiuose atvirlaiškiuose ir „Tūkstantmečio odisėjos" interneto svetainėje parašytų žodžių skaičius kasdien auga. Tikimasi, kad iki „Tūkstantmečio odisėjos" pabaigos tai taps gražiausiu žodžių rinkiniu Tėvynei per visą tūkstantmečio istoriją. Jame bus sukaupti patys tyriausi jausmai ir išties didūs žodžiai, kuriems mus įkvepia Lietuvos vardas. Projekto organizatoriai tiki, kad žodžių apie Lietuvą nepritrūks ir Seimo nariai. „Odė Lietuvai" bus perduota ateities kartoms.

Tam, kad pakviestų viso pasaulio lietuvius švęsti Lietuvos vardo tūkstantmetį vienu metu, „Tūkstantmečio odisėja" startavo Klaipėdoje 2008 metų spalio 5-ąją. Odisėjos jachta iš viso įveiks daugiau nei 37 000 jūrmylių. Per devynis kelionės mėnesius bus aplankytos 24 lietuvių bendruomenes devyniolikoje pasaulio šalių penkiuose kontinentuose. „Tūkstantmečio odisėjos" kelionė aplink pasaulį vyks 11 etapų.

Kiekviename iš jų plauks vis kita buriuotojų įgula, iš viso apie 120 Lietuvos buriuotojų.
Šiuo metu „Tūkstantmečio odisėjos" jachta „Ambersail" prisišvartavusi Pietų Afrikos Respublikos uoste Keiptaune. Tūkstantmečio šventės kviesliai jau aplankė lietuvių bendruomenes Kylyje (Vokietija), Las Palmase (Ispanija, Kanarų salos) ir Keiptaune (PAR). Planuojama, kad į trečiąjį „Tūkstantmečio odisėjos" etapą Keiptaunas - Adelaidė (Australija) jachta „Ambersail" su nauja įgula, vadovaujama kapitono Tauro Rymonio, leisis lapkričio 27 d. Etapo metu planuojama įveikti apie 5 780 jūrmylių atstumą.

„Ambersail" sugrįžimas į Klaipėdos uostą ir visuotinis pasaulio lietuvių šventimas planuojamas 2009 metų liepos 6-ąją - Lietuvos kunigaikščio Mindaugo karūnavimo dieną. Televizijos techninės ir kūrybinės galimybės leis švęsti visiems kartu visame pasaulyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių