Seimo liberalcentristai puola į A.Valinsko glėbį

Portalo žiniomis, Seimo Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) frakcija byra - iš jos trauktis ruošiasi Žilvinas Šilgalis. Į kampą įsprausti liberalcentristai ketina jungtis su Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcija.

Vilionės baigėsi fiasko

Jei Ž.Šilgalis paliks LiCS frakcijos gretas, joje liks tik šeši Seimo nariai. Pagal Seimo statutą, frakciją sudaryti gali ne mažiau kaip 7 parlamentarai. Bandydami išlaikyti reikiama Seimo narių skaičių, liberalcentristai mėgino į savo gretas prisivilioti keletą Seimo narių, tačiau visų jų atsakymai buvo neigiami.

Vienas liberalcentristų kalbintų parlamentarų - šiuo metu Krikščionių partijos frakcijai atstovaujantis Rokas Žilinskas. Jis portalui teigė sulaukę LiCS atstovų pasiūlymo, tačiau šį pasiūlymą palaikęs nepagarbiu.

„Save laikau rimtu žmogumi. Jeigu kas nors norėtų su manimi tą viliotinį šokti - tegul tai padaro rimtai ir pagarbiai mano atžvilgiu. Frakcijos kaip ir nebeliks (jei pasitrauks Ž.Šilgalis - red. past.). Viena vertus, aš suprantu desperatišką jų padėtį, bet kodėl aš turėčiau tapti gelbėjimosi ratu?“, - retoriškai klausė R.Žilinskas.

Ž.Šilgalis tyli

Artėjančių LiCS ir TPP jungtuvių kaltininkas Ž.Šilgalis kol kas nekalbus. „Kol kas esu frakcijos narys“, - teigė politikas. Tiesa, jis portalui patvirtino, kad partijoje pirmadienį svarstomas klausimas dėl jungimosi su TPP parlamentarais. „Dabar protokolą pamačiau, man keista. Niekas manęs apie tai neinformavo. Bet šiandien nagrinėsime tą klausimą, aiškinsimės“, - pridūrė Ž.Šilgalis.

Situacijos nekomentuoja ir ties išnykimo riba atsidūrusios LiCS frakcijos seniūnas Jonas Liesys.

Prieš siūlydamiesi į partnerius TPP atstovams, liberalcentristai kreipėsi į Liberalų sąjūdžio frakciją su analogišku pasiūlymu. Tačiau, kaip ir viliojant pavienius parlamentarus, atsakymas buvo neigiamas. Tai portalui patvirtino Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Erikas Tamašauskas, jis taip pat patvirtino, kad LiCS jungiasi su TPP.

„Nemanome, kad reikėtų jungtis į kažkokią naujai sudarytą frakciją. Suprantame jų (LiCS frakcijos - red. past.) padėtį: jeigu ponas Šilgalis apsispręs palikti frakciją, jos nebeliks. Tai jiems aktualu, bet mums tai nėra aktualija“, - sakė E.Tamašauskas. Jis pridūrė, kad Ž.Šilgalis nėra viliojamas į Liberalų sąjūdžio gretas.

Koalicija gali likti be daugumos

Įvykus savotiškai politinei santuokai iš reikalo, bendra LiCS ir TPP frakcija Seime turės 13 parlamentarų. Skaičius galbūt ir nelaimingas, bet tokiu atveju liberalcentristai ir „prisikėlėliai“ taps ketvirta didžiausia frakcija Seime, po konservatorių, socdemų ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijų.

Ž.Šilgalis, portalo žiniomis, užsitraukė nemenką aukštų partijos vadovų nemalonę, ir jo pasitraukimas iš LiCS frakcijos tėra laiko klausimas. Jeigu politikas nutars prisijungti prie opozicijos, dabartinė valdančioji koalicija neteks daugumos ir turės tik 70 Seimo narių. Tačiau labiau tikėtina, kad Ž.Šilgalis pasirinks vieną iš valdančiųjų partijų.

Beje, LiCS draskančius nesutarimus aiškiai parodė ir Agnės Zuokienės pozicija. Ji, Seime pakeitusi savo vyrą, buvusį LiCS lyderį Artūrą Zuoką, nutarė nesijungti prie nei vienos parlamentinės frakcijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių