Seimo laikinoji komisija vaizdo įrašo iš Garliavos šturmo nepamatys

Ikiteisminį tyrimą dėl Seimo narės Neringos Venckienės galimai padarytų nusikalstamų veikų atliekantis Šiaulių apygardos prokuratūros prokuroras dar kartą atsisakė pateikti Seimo komisijai vaizdo įrašą, kuriame užfiksuoti Garliavoje, Klonio gatvės namo viduje, pernai gegužės 17-osios rytą vykę įvykiai.

Generalinė prokuratūra praneša, kad prokuroro sprendimas grindžiamas baudžiamojo proceso kodekso nuostatomis ir teismų suformuota praktika, kad draudimas skelbti ikiteisminio tyrimo duomenis apie nepilnamečius nukentėjusiuosius yra absoliutus.

„Išimčių Seimo komisijoms ar visam Seimui įstatyme nenumatyta, todėl prokuroras neturi teisės priimti akivaizdžiai įstatymui prieštaraujančio, žalą nepilnamečio asmens interesams darančio sprendimo ir kartu prisiimti atsakomybės už galimas tokio sprendimo pasekmes“, – teigiama prokuratūros išplatintame pranešime.

Pagal baudžiamojo proceso įstatymus prokuroro proceso veiksmus ir sprendimus proceso dalyviai (nukentėjusieji, įtariamieji, civiliniai ieškovai ir atsakovai) gali skųsti aukštesniajam prokurorui ir teismui.

Prokurorai teigia pateikę Seimo komisijai visus prašytus ikiteisminio tyrimo duomenis, kurie neprieštarauja įstatymų saugomiems vaiko interesams. Tarp tokių duomenų yra ir prašomo vaizdo įrašo aprašas.

„Komisijai buvo pateikti ir įsiteisėję bei neskundžiami teismų sprendimai, kuriuose konstatuota, kad policijos pareigūnų, vaikų teisų apsaugos darbuotojų veiksmai vykdant Kėdainių rajono apylinkės teismo 2011-12-16 sprendimą dėl vaiko gyvenamosios vietos nustatymo buvo atlikti laikantis teisės aktų nustatytų reikalavimų“, – skelbiama pranešime.

Prokurorai pabrėžia, kad atliekant tyrimą N. Venckienės teisinės neliečiamybės klausimas po gegužės 17 įvykių jau buvo sprendžiamas du kartus (praėjusių metų birželį – Lietuvos Seimo ir rugsėjį – Vyriausiosios rinkimų komisijos) ir abiem atvejais sutikimas leisti patraukti N. Venckienę baudžiamojon atsakomybėn buvo duotas prokurorams nepateikiant minėto vaizdo įrašo.

Laikinosios Seimo komisijos pirmininkas socialdemokratas Vytautas Saulis sako, jog vaizdo įrašą pateikti atsisakę prokurorai kviečiami į komisijos posėdį trečiadienį.

„Taip, žinau, kad toks atsakymas, nors oficialiai prokuratūros raštas kanceliarijos dar nepasiekė. Mes į komisijos posėdį dar kartą kviečiamės prokuratūros atstovus, kad jie paaiškintų savo sprendimą, atsakytų į klausimus“, – pirmadienį sakė V.Saulis.

Klausiamas, kaip vertina prokuratūros sprendimą nepateikti medžiagos, kurios reikalauta viso Seimo sprendimu, V.Saulis atsakė: „Teisinių svertų priversti pateikti medžiagą mes neturime“.

Svarstydamas, ar neperžiūrėję įrašo komisijos nariai turės pakankamai informacijos apsispręsti dėl N.Venckienės neliečiamybės, V.Saulis pabrėžė, kad prokurorai pateikė vaizdo įrašo aprašą.

„Yra tam tikra medžiaga pateikta, pakankamai įdomi, aš su ja susipažinau, įdomių detalių radau“, – sakė komisijos vadovas.

Seimas praėjusią savaitę priėmė protokolinį nutarimą kreiptis į generalinį prokurorą su prašymu pateikti laikinajai komisijai, sprendžiančiai dėl parlamentarės N.Venckienės imuniteto panaikinimo, mažametės perdavimo vaizdo įrašą.

Sausį kreipdamasis į Seimą dėl buvusios teisėjos, „Drąsos kelio“ partijos atstovės neliečiamybės panaikinimo generalinis prokuroras Darius Valys iš viso nurodė šešis Baudžiamojo kodekso straipsnius, pagal kuriuos norima N.Venckienei pateikti įtarimus.

Pasak D.Valio, įtariama, kad ji prieš dvejus metus Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teismą, nevykdė 2011 metų gruodį priimto Kėdainių teismo sprendimo skubiai perduoti mergaitę motinai Laimutei Stankūnaitei, praėjusių metų gegužę trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą, piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką ir panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui, o perduodant vaiką jo motinai sukėlė nežymų sveikatos sutrikdymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
o ar buvo galima dar tiketis kad bus kitaip/

tt

tt portretas
absurdas,pasityciojimas ,ir is seimo ir is paprastu lietuvos zmoniu..

arturas

arturas portretas
Sprendimą teks priimti be vaizdo įrašo peržiūros.
VISI KOMENTARAI 127

Galerijos

Daugiau straipsnių