Seimo kontrolieriams siūlo suteikti teisę kreiptis į KT

Seimo kontrolieriams siūloma suteikti teisę tiesiogiai kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT) Tam prireiks keisti Konstituciją.

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Arminas Lydeka siūlo politikams apsvarstyti galimybę sustiprinti sustiprinti Seimo kontrolierių, kaip žmogaus teisių gynėjų, funkcijas ir vaidmenį. Todėl siūloma įtraukti juos į subjektų, galinčių tiesiogiai kreiptis į KT, sąrašą.

Tai nuspręsta svarstant Žmogaus teisių komiteto parengtą Seimo nutarimo projektą dėl Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos 2009 metų ataskaitos.

"Matome būtinybę sustiprinti Seimo kontrolierių funkcijas ir vaidmenį, todėl Seimo valdybai pasiūlėme sudaryti darbo grupę kontrolierių veiklą reglamentuojantiems įstatymams tobulinti. Be to, komitetas siūlo nustatyti Seimo kontrolierių teisę tiesiogiai kreiptis į KT dėl teisės aktų konstitucingumo“, - sakė A.Lydeka.

Tai turėtų būti sprendžiama svarstant Konstitucijos pataisas dėl subjektų, galinčių kreiptis į KT. Pagal šiuo metu galiojančias Konstitucijos nuostatas, teisę kreiptis į KT dėl teisės aktų konstitucingumo turi Vyriausybė, ne mažiau kaip 1/5 visų Seimo narių, teismai ir prezidentas.

Pasak A.Lydekos, įgyvendinus Individualaus konstitucinio skundo instituto koncepciją, į KT tiesiogiai galėtų kreiptis ir asmuo, kurio konstitucinės teisės buvo pažeistos. "Tačiau tikėtina, kad eiliniam piliečiui tai padaryti būtų sudėtinga dėl teisinių žinių ar lėšų advokato paslaugoms stokos", - tvirtino komiteto vadovas.

Norint pakeisti Konstituciją, reikia, kad už pataisą dukart su ne mažesne kaip trijų mėnesių pertrauka balsuotų Seimas, kaskart surinkdamas ne mažiau kaip 95 balsus.

Lietuvoje jau daugelį metų diskutuojama dėl galimybės išplėsti subjektų, galinčių tiesiogiai kreiptis į KT, ratą. Dabartinė valdžia demonstravo nusiteikimą 2011-2012 metais įgyvendinti individualaus konstitcinio skundo institutą, tačiau šie planai nuolat atidedami.

Seimo kontrolieriai pagal Konstituciją tiria "piliečių skundus dėl valstybės ir savivaldybių pareigūnų (išskyrus teisėjus) piktnaudžiavimo ar biurokratizmo". Kontrolieriai turi teisę siūlyti teismui kaltus pareigūnus atleisti iš užimamų pareigų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių