Seimo komitetas: privalomas tikybos mokymas prieštarautų Konstitucijai

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) trečiadienį vienbalsiai nusprendė, kad siūlymas privalomai mokyti tikybos prieštarauja Konstitucijai.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) pateiktą tokį Švietimo įstatymo pataisų projektą dėl privalomo tikybos mokymo kritiškai įvertino ir Europos teisės departamento prie Teisingumo ministerijos specialistai bei Seimo kanceliarijos Teisės departamentas.

Jei Seimo Teisės departamentas pateikia išvadą, kad projektas prieštarauja Konstitucijai, Seimo TTK preliminariai apsvarsto projektą. Jei komitetas padaro išvadą, kad projektas prieštarauja Konstitucijai, išvada teikiama svarstyti Seime. Projektas gali būti svarstomas tik tuo atveju, jei Seimas visų Seimo narių balsų dauguma nepritaria tokiai išvadai.

Seimo posėdžių sekretoriate Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos nariai įregistravo Švietimo įstatymo pataisą, kad „tikybos dalykas yra privalomas pradinio ir pagrindinio ugdymo programas vykdančiose mokyklose“.

Šiuo metu moksleiviams iki 14 metų dorinio ugdymo dalyką - tikybą arba etiką - parenka tėvai, o nuo 14 metų jie renkasi patys. Jei būtų priimtos lenkų siūlomos pataisos, teisė rinktis vieną iš privalomo dorinio ugdymo dalykų - tradicinės religinės bendruomenės ar bendrijos tikybą arba etiką - būtų galima tik nuo 14 metų.

Lietuvos Konstitucija teigia, kad „minties, tikėjimo ir sąžinės laisvė yra nevaržoma“, o „valstybinės ir savivaldybių mokymo ir auklėjimo įstaigos yra pasaulietinės“. Konstitucijoje teigiama, kad tėvai ir globėjai nevaržomi rūpinasi vaikų ir globotinių religiniu ir doroviniu auklėjimu pagal savo įsitikinimus, o tikybos mokoma tėvų pageidavimu.

„Niekas negali kito asmens versti nei būti verčiamas pasirinkti ar išpažinti kurią nors religiją arba tikėjimą“, - skelbia 26 Konstitucijos straipsnis.

Trečiadienį komiteto posėdyje dalyvavęs vienas pataisos teikėjų Jaroslavas Narkevičius tvirtino, jog projektu siūlo ne privalomą tikybos mokymą, o religijos žinias. „Tai joks privalomas tikybos mokymas, tai būtų praplėsta etika su religijos žiniomis, ne vienos tikybos, o religijos pradmenų“, - aiškino J. Narkevičius.

LLRA siūlymą dėl privalomo tikybos mokymo kritiškai įvertino ir Lietuvos katalikų bažnyčios vyskupų konferencija. Jos pirmininkas, Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius reaguodamas į pataisas išplatino pranešimą, jog Lietuvos katalikų bažnyčia nepritaria, kad šalies mokyklose būtų įvestas privalomas tikybos mokymas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mama

mama portretas
„Niekas negali kito asmens versti nei būti verčiamas pasirinkti ar išpažinti kurią nors religiją arba tikėjimą“, - skelbia 26 Konstitucijos straipsnis. tai kodėl iš mk krepšelio apokamas darbo užmokestis tikybos mokytojams.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių