Seimo komisija nenori leisti bausti P.Gražulio ir K.Uokos

Laikinoji komisija siūlys Seimui neduoti leidimo baudžiamojon atsakomybėn patraukti parlamentarų Petro Gražulio ir Kazimiero Uokos, kuriuos prokurorai nori nubausti už viešosios tvarkos pažeidimą bei nepaklusimą policijos pareigūnams per seksualinių mažumų eitynes.

Už rekomendaciją leisti minėtus Seimo narius patraukti baudžiamojon atsakomybėn ketvirtadienį balsavo 5 laikinosios komisijos nariai, prieš buvo 6 parlamentarai.

"Tvarkos ir teisingumo" partijos atstovas Remigijus Ačas sakė, kad Vilniaus policijos vadovo Kęstučio Lančinsko pateikta informacija neįtikino, jog policija galėjo varžyti parlamentarų laisvę.

"Manau, kaip Seimo nariai, jie turėjo tokią konstitucinę teisę, nemanyčiau, kad jiems nuėjus prie mitinguotojų ir, jeigu trys ar keturi policijos pareigūnai būtų lydėję, kad jie ar kažkas, ar tie patys mitinguotojai būtų sukėlę kokias nors riaušes", - savo poziciją nepanaikinti minėtų kolegų teisinės neliečiamybės ketvirtadienį žurnalistams aiškino "tvarkietis" Remigijus Ačas.

Jo teigimu, policija per seksualinių mažumų eitynes Vilniuje gegužės 8 dieną leido sau rūšiuoti parlamentarus - Aušrinei Marijai Pavilionienei ir Rokui Žilinskui leista dalyvauti eisenoje, o kitiems P.Gražuliui ir K.Uokai - ne.

"Manau, Seimo nariai, įvertinę, kad jų teisės pažeistos, perlipo tą tvorą", - tvirtino R.Ačas.

Priešingos nuomonės dėl teisinio imuniteto panaikinimo buvęs liberalas Vytautas Grubliauskas žurnalistams sakė, kad net jeigu P.Gražulis ir K.Uoka būtų gynę savo konstitucines teises, to daryti negalima nekonstituciniais būdais.

"Aš laikausi nuomonės, kad jokio politinio atspalvio šiame reikale, šioje byloje, šiame incidente tikrai nėra (...) Ne Seimas, bet teismas yra ta vieta, kuri turi nustatyti, ar buvo kas nors pažeista, kiek pažeista ir kokios turi būti dėl to sankcijos", - teigė V.Grubliauskas.

Jis vylėsi, kad parlamentas "kritiškai įvertins komisijos sprendimą".

Galutinį sprendimą dėl generalinio prokuroro Dariaus Valio kreipimosi priims visas Seimas.

Generalinis prokuroras D.Valys vasarą kreipėsi į Seimą, prašydamas duoti sutikimą baudžiamojon atsakomybėn parlamentarus P.Gražulį ir K.Uoką, dėl jų veiksmų per gėjų eitynes gegužės mėnesį Vilniuje, kai parlamentarai nepakluso policijai.

P.Gražuliui ir K.Uokai šių metų gegužę buvo surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai už tai, kad jie pasipriešino policijos pareigūnams, einantiems jiems pavestas viešosios tvarkos saugojimo pareigas, perėjo policijos užtvarą, pažymėtą specialiąja juosta su užrašu "Stop policija", ribojančią įvykio vietos perimetrą, nevykdė policijos pareigūnų teisėtų reikalavimų nepereiti šios užtvaros bei nutraukti neteisėtus veiksmus.

Už du iš trijų numatytų administracinių teisės pažeidimų padarymą be piniginės baudos taip pat numatytas ir administracinis areštas nuo 15 iki 30 parų.

Kadangi už minėtas veikas numatytas ir administracinis areštas, norėdamas nagrinėti Seimo narių bylą teismas turi gauti Seimo leidimą suvaržyti jų laisvę.

Prokuroras taip pat yra užsiminęs, kad yra pagrindo parlamentarus patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Pagal Seimo statutą, gavus generalinio prokuroro prašymą panaikinti Seimo narių teisinį imunitetą, parlamente sudaroma komisija, kuri teikia parlamentui rezoliucijos projektą, kuriuo siūlo Seimui patenkinti ar ne prokuratūros prašymą. Jeigu rezoliucijos projekte numatoma patenkinti generalinio prokuroro teikimą, ji gali būti priimta, kai už projektą balsuoja daugiau kaip pusė, t.y. ne mažiau kaip 71, visų Seimo narių.


Šiame straipsnyje: Kazimieras UokaPetras Gražulis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių