Seimo kanclerio kadenciją siūloma susieti su parlamento pirmininko

Parlamente siūloma keisti Seimo kanclerio skyrimo tvarką - esą pakaktų, kad šį aukščiausio rango valstybės tarnautoją skirtų parlamento valdyba, o ne visas Seimas, kaip yra dabar, rašo „Lietuvos žinios“.

Seimo statuto pataisų rengėjai taip pat mano, kad kanclerio kadenciją reikėtų susieti su parlamento pirmininko įgaliojimų laikotarpiu. Iki šiol Seimo kancleris būdavo skiriamas penkeriems metams.

„Galutinį žodį tars Seimas. Man atrodo, kad šiuo atveju toks variantas yra įmanomas“, - sakė pataisų projektą rengusios darbo grupės vadovas, Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Česlovas Juršėnas.

Jis nesutiko, kad Seimo valdybos skiriamas kancleris taps kišeniniu valdininku, tenkinančiu visus parlamento vadovybės norus.

„Už kiekvieno valdybos nario stovi didelės ir mažos frakcijos, faktiškai - visas Seimas“, - pabrėžė Č.Juršėnas.

Iš principo tokiam dalykui teigė nepritariantis kitas darbo grupės narys, Seimo „tvarkiečių“ frakcijos atstovas Egidijus Klumbys. Jo teigimu, Seimo kancleris - pakankamai įtakingas žmogus, kuris, viena vertus, rūpinasi parlamento ūkiu, kita vertus, plačiąja prasme - visais Seimo nariais.

„Todėl kanclerį turi skirti parlamentas. Suprantu Seimo elito norą visus reikalus sutelkti savo siaurame rate, bet aš tokiai vadinamajai demokratijai nepritariu“, - pareiškė E.Klumbys.

Jis neatmetė galimybės, kad mintį keisti šio aukšto valdininko skyrimo tvarką pakišo buvusio Seimo kanclerio Gintauto Vilkelio atleidimo istorija. Jį Seimas atleido 2009 metų balandį, kai G.Vilkelis turėjo nedarbingumo pažymėjimą, nes buvo susilaužęs koją. Tad sprendimas įsigaliojo pirmą darbo dieną pasibaigus nedarbingumo laikotarpiui. Seimo Etikos ir procedūrų komisija vėliau konstatavo, kad atleidžiant kanclerį buvo pažeistas Seimo statutas.

Šiuo metu buvusio kanclerio byla laukia eilės Konstituciniame Teisme. Į jį kreipėsi Vilniaus apygardos administracinis teismas, nagrinėjantis G.Vilkelio skundą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lolo

lolo portretas
gal biski ne i tema bet: manau kad kadencijom (5metai) reiketu rinkti visu valstybiniu istaigu ir instituciju vadovus ir ,galbut, pavaduotojus. Gal tuomet valstybeje nors kiek sparciau kas nors judetu ar bent vyktu. O tai ziurek sedi 10-15 metu savo kedeje , lyg suauges su kede ir ne duok dieve kas nors ji pajudins. Ir tokiais atvejais labai blogai visai istaigai, neziurint vadovo charakterio: arba jis jauciasi kaip karaliukas arba istaiga apima letargas.

asas

asas portretas
Seimo kanclerį turi skirti visas seimas.

To TT

To TT portretas
Reikalingas kancleris su kadencija.
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių