Seimo I rūmus ketinama rekonstruoti moderniai

Seimo kanceliarijos paskelbtame parlamento I rūmų rekonstrukcijos projekto viešajame pirkime panoro dalyvauti tik viena bendrovė. Su ja ketinama pradėti derybas dėl siūlomų darbų kainos, rašo "Lietuvos žinios".

Rekonstruoti istorinius rūmus parlamento kanceliarija žada pardavusi jai priklausantį Seimo viešbutį Fabijoniškių mikrorajone, penkis butus Pilaitėje bei poilsines Palangoje ir Švenčionių rajone.

Už gautus pinigus planuojama pakeisti parlamento I rūmų vėdinimo, vėsinimo, šildymo ir kitas inžinerines sistemas, taip pat grindis, langus, duris.

Seimo kanceliarijos Bendrųjų reikalų departamento direktorius Antanas Dimaitis teigė, kad susidomėjimą paskelbtu viešuoju pirkimu rodė 17 įmonių. Tačiau pasiūlymą dėl rekonstrukcijos darbų pateikė tik viena bendrovė: visuomeninius ir gyvenamuosius pastatus, pramonės, susisiekimo bei inžinerinius statinius projektuojanti bendrovė "Viltekta".
"Įmonės siūlymas labai išsamus, išdėstytas maždaug 100 puslapių. Jis apima ir architektūrą, ir inžinerines dalis", - aiškino A.Dimaitis.

Pateiktame projekte Seimo I rūmų sienas siūloma sandarinti trečiosios kartos apšiltinimo medžiagomis: vienos Kanados įmonės gaminamomis Gamo termoputomis. Taip pat pateikti siūlymai įrengti modernias vėsinimo ir šildymo sistemas, pertvarkyti šiluminį mazgą.

Seimo I rūmų interjero keisti negalima, nes siekiama išlaikyti istorinę autentiką. Tad pastato viduje ketinama tik užtaisyti vietas, kur bus nutiestos naujos komunikacijos. Daugiau remonto darbų pateiktame rekonstrukcijos projekte numatyta atlikti parlamento I rūmų 4-ajame aukšte.

Tarp kabinetų einantį tamsų koridorių žemomis lubomis siūloma atnaujinti iš esmės: paaukštinti lubas, parketą pakeisti poliruoto akmens masės plytelėmis. Kad koridorius taptų šviesesnis, jaukesnis ir vizualiai didesnis, kabinetuose siūloma įstatyti matinio stiklo duris.
"Kituose aukštuose viskas liktų taip, kaip yra, išskyrus inžinerines dalis. Įstatyti nauji langai kardinaliai pakeis vaizdą, dėl jų taps jaukiau", - pažymėjo A.Dimaitis.

Kiek galėtų kainuoti tokia rekonstrukcija, esą dar neaišku. Pasak A.Dimaičio, techninis projektas ir numatomų atlikti darbų sąmata greičiausiai paaiškės tik metų pabaigoje.

Šiuo metu Seimo kanceliarijos atstovai kaip tik ruošiasi deryboms dėl projektavimo darbų kainos. Suderėjus patrauklią kainą, bus sukirsta rankomis dėl parlamento I rūmų remonto.
"Bet kokiu atveju tai daryti reikia. Jau parengtas Vyriausybės nutarimo projektas dėl turto atnaujinimo, į kurį įtraukti mūsų turimi viešbutis ir butai. Kai jie bus parduoti, turėsime imtis rekonstrukcijos darbų. Juos tikimės pradėti kitais metais", - tvirtino A.Dimaitis.


Šiame straipsnyje: SeimasSeimo rūmai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių