Seime planuojamas karštas politinis ruduo

Seimas pradėjo rikiuoti artėjančios rudens sesijos darbus. Parlamentarų laukia skausmingas valstybės biudžeto galvosūkis, šūsnis kitų svarbių įstatymų. Karštus ginčus dar labiau kaitins koalicijos pastangos sutvirtėti, opozicijos ryžtas dirbti aktyviau ir artėjantys savivaldos rinkimai.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė "Lietuvos žinioms" teigė prioritetu laikanti būtinų antikorupcinių įstatymų priėmimą ir valstybės biudžeto tvirtinimą. Parlamentarams taip pat teks priimti nelengvus sprendimus dėl asmenvardžių rašymo originalo kalba dokumentuose ir žydų turto grąžinimo.

"Pati rengiu Seimo statuto pataisas, pratęsiančias parlamentinei veiklai skirtų lėšų sumažinimą dar vieniems metams, iki 2012-ųjų sausio 1 dienos", - sakė I.Degutienė.

Pirmadienį per pasitarimą artėjančios Seimo sesijos darbus svarstė ir Vyriausybė. Kaip sakė ministro pirmininko kancleris Deividas Matulionis, parlamentui ketinama teikti 93 pagrindinius įstatymų projektus ir 180 lydimųjų teisės aktų projektų.

"Teikiamuose projektuose vyrauja energetikos ir transporto reikalai. Jie susiję su atominės elektrinės statyba, elektros ir dujų tinklų atskyrimu, - pasakojo D.Matulionis. - Nemažai įstatymų projektų skirti ekonomikai skatinti ir kovai su korupcija."

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno Jurgio Razmos teigimu, Vyriausybė ir valdančiosios koalicijos partneriai dirba kaip vieninga visuma, tad išskirtinių pozicijų dėl sesijos darbotvarkės jie esą neturės. Anot J.Razmos, svarbiausias laukiantis darbas - valstybės biudžeto priėmimas.

"Tai užims daugiausia laiko, dėl to bus karščiausiai diskutuojama. Nuo priimto biudžeto priklausys, kaip kitąmet bus sprendžiamos jautrios socialinės problemos", - pabrėžė jis.

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Erikas Tamašauskas įsitikinęs, kad per rudens sesiją parlamentas pirmiausia turėtų imtis kelių darbų. Būtina priimti realius sprendimus dėl "Sodros" reformos. "Taip pat reikėtų įvertinti sveikatos sistemos reformą, ar ji vyksta tinkama linkme. Stabilizavusis krizei būtina pažiūrėti, kokie turėtų būti su verslu susiję sprendimai", - pabrėžė E.Tamašauskas.

Seimo Liberalų ir centro frakcijos seniūnas Algis Čaplikas mano, kad svarbiausias būsimo politinio sezono darbas - biudžeto priėmimas.

Seimo Socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūnas Algirdas Butkevičius taip pat prognozuoja intensyvų politinį sezoną. Esą karštesnis negu įprasta jis bus ir dėl to, kad artėja savivaldos rinkimai.

Seimo socialdemokratai dėlioja prioritetinių artėjančios parlamento sesijos darbų sąrašą. Daugiausia dėmesio jie norėtų skirti socialiniams ir mokesčių klausimams. Iš Vyriausybės žadama prašyti duomenų, kaip šiemet naudojamos Europos Sąjungos lėšos ir kokios įtakos tai turi krašto ekonomikai.

Seimo Darbo partijos frakcija į parlamento darbų programą taip pat ragins įtraukti nemažai socialinių ir su ekonomikos skatinimu susijusių projektų. Anot "darbiečių" seniūno, Seimo opozicijos lyderio Vytauto Gapšio, bus siūloma peržiūrėti pridėtinės vertės mokesčio tarifus, taikomus tam tikroms prekėms. Taip pat ketinama pateikti kelias Darbo kodekso pataisas, kurios skatintų žmones geriau įsilieti į darbo rinką.

Seimo frakcijos "Tvarka ir teisingumas" seniūno Valentino Mazuronio nuomone, daugiausia dėmesio per parlamento rudens sesiją derėtų skirti trims sritims: nedarbui mažinti, ekonomikai skatinti ir emigracijai pažaboti.


Šiame straipsnyje: Seimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių