Seime norima paskatinti burtis ugniagesius savanorius

Seime skinasi kelią įstatymas, kuriuo norima paskatinti miesteliuose ir kaimuose burtis ugniagesius savanorius.

Tuo metu Vilniaus rajono miesteliuose ugniagesiams jau beveik penkiolika metų talkina savanoriai, turintys ne tik savą uniformą, bet ir pastatus bei techniką. Nors patys pripažįsta dirbantys iš idėjos, abejoja ar rasis daug tokių, kurie savanoriškai imtųsi gesinti gaisrus, praneša LRT televizijos naujienų tarnyba.

Prieš beveik 15 metų Vilniaus rajone keletas ugniagesių entuziastų ėmėsi talkinti ugniagesiams profesionalams. Pirmieji  – Čekoniškėse, po to Paberžėje, Nemenčinėje, Maišiagaloje. Tiesa tik pastaraisiais metais Kalveliuose pavyko įsigyti savo pastatą, kurį dabar nuomoja savivaldybės ugniagesiams.

Vokietijoje įsigytos kelios autocisternos, aprangą pasisiuvo Lenkijoje. Savanoriška veikla užsiimama tada, kai lieka laiko nuo pagrindinių darbų.

„Pagrindas, aišku, yra rėmėjai  ir netinginiaujame, dirbame ir patys. Kai tik pasitaiko galimybė uždirbti, tai filmuojant, ar saugant filmavimo aikštelę nuo ugnies, tai imituojant lietų – tokiais darbais ir prisiduriame“, – pasakoja Vilniaus r. ugniagesių savanorių draugijos pirmininkas Arūnas Vaišnoras.

Šiuo metu Seime pateiktas įstatymo projektas, kuris detaliai reglamentuos, kas tokia veikla galės užsiimti. Siūloma, kad ugniagesiais savanoriais galėtų būti pilnamečiai, geros sveikatos ir tinkamos fizinės būklės asmenys, išklausę kursus.

„Mes vienaip ar kitaip sieksime, kad jis turėtų bent bazinį supratimą apie ugniagesybą, nes tai pavojingas darbas. Kad savanorių darbas būtų kryptingas. Neradome šalių, kuriose nebūtų panaudojamas savanorių darbas, netalkinant ugniagesiams, tai pagrindinis dalykas kurio norime, aišku, kaimo vietovėse kitas dalykas, sunku surasti ,kas galėtų dirbti“, – sako Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotojas plk. Vygandas Kurkulis.

Gaisrus gesinantiems savanoriams galėtų būti mokamas 1 procentas vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio kompensacija už sugaištą valandą, jų veikla būtų apdrausta, tuo pasirūpintų jų veiklos organizatorius – valstybė arba savivaldybė.

Šiuo metu ugniagesių profesionalų Lietuvoje – beveik 5 tūkstančiai, dar 2,5 tūkst. dirba kaimuose. Kiek ir ar atsiras daugiau ugniagesių savanorių - kol kas nesiimama prognozuoti, kaip ir nežinia kada įstatymo imsis Seimas.


Šiame straipsnyje: Seimasugniagesiai savanoriai

NAUJAUSI KOMENTARAI

aha

aha portretas
Tai ,kad isdraske savanoriu ugniagesiu draugijas,tiek Kaune,tike kituose miestuose,pastatus ispardave turta irgi,dabar jau burs matai savanorius,o iki 2001 metu kuo puikiausiai dirbo ir laikesi savanoriu ugniagesiu draugijos,,ir nera cia jokia naujove ir atlikinejo ivairius profilaktinius darbus,priesgaisrinius,t,t
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių