Seime nesugebama susitarti dėl opozicijos lyderio

Opozicinės frakcijos Seime kitą savaitę tęs pasitarimus dėl bendradarbiavimo formos ir naujo opozicijos lyderio. Ketvirtadienį įvykęs opozicinių frakcijų atstovų pasitarimas kol kas nesibaigė sutarimu šiais klausimais.

Po beveik valandą trukusio susitikimo dabartinis opozicijos lyderis, Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys tvirtino, kad buvo tartasi dėl "bendro darbo penktadienį prasidedančioje rudens sesijoje". Tačiau esą tik ateinantį pirmadienį bus derinamas konkretus opozicinių frakcijų susitarimas dėl bendro darbo ir dėl deleguojamo opozicijos lyderio.

Opozicijos pasitarime ketvirtadienį dalyvavo Socialdemokratų, Darbo partijos, Tvarkos ir teisingumo, Krikščionių partijos frakcijų vadovai bei Mišrią grupę atstovaujantis socialliberalas Valerijus Simulikas. Tiesa, frakcijoms nepriklausančius Seimo narius vienijanti Mišri grupė nėra vienalytė - trys jos nariai yra valstiečiai liaudininkai, pasirašę politinio bendradarbiavimo susitarimą su valdančiaisiais, tačiau likusieji trys grupės nariai priskiria save opozicijai.

"Visos opozicinės frakcijos sutaria, kad mato bendrą darbą. Visos kalba bendrus dalykus - šiuo metu Vyriausybės sprendimai priimami blogi ir juos reikia keisti", - kalbėjo V.Gapšys.

Tačiau, anot jo, kol kas opozicija nėra susitarusi dėl bendradarbiavimo formos ir dėl to, kas bus naujuoju opozicijos lyderiu. "Dėl šio klausimo sutarta rotacija ir pirmadienį turėtų būti sutarta, kada, kas ir kiek laiko bus opozicijos lyderiu", - kalbėjo V.Gapšys.

Anot Socialdemokratų frakcijos seniūno Algirdo Butkevičiaus, iki pirmadienio pasitarimo "susirinks į Seimą frakcijų nariai, pasikalbės ir pateiks pasiūlymus dėl to, koks galėtų ir turėtų būti opozicijos susitarimas".

A.Butkevičius yra laikomas realiausiu naujuoju opozicijos lyderiu.

Tarp galimų opozicijos veikimo būdų - interpeliacijos atskiriems ministrams ir netgi pačiam premjerui Andriui Kubiliui. "Siūlymai dėl interpeliacijų yra įvairiausi, įskaitant ir interpeliaciją premjerui. Nenorėčiau konkretizuoti, kam kokia frakcija mato interpeliaciją, tačiau visos frakcijos sako, kad dabartinė Vyriausybė dirba netinkamai ir reikalingi pasikeitimai", - kalbėjo V.Gapšys.

A.Butkevičius užsiminė, kad yra nemažai informacijos apie prastai įsisavinamas Europos Sąjungos paramos lėšas Aplinkos ir Ūkio ministerijose. Todėl jų vadovams Gediminui Kazlauskui bei Dainiui Kreiviui esą ir gali būti pirmiausia inicijuojamos interpeliacijos.

Tvarkos ir teisingumo frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis patvirtino, kad aplinkos ministras G.Kazlauskas yra vienas pagrindinių pretendentų į opozicijos inicijuojamą interpeliaciją jau artimiausiu metu: "Visiškai sutinku su pastarosiomis dienomis Prezidentės Dalios Grybauskaitės išsakyta kritika šiam ministrui".

Bet Tvarka ir teisingumas tvirtina esanti už kur kas aktyvesnius opozicijos veiksmus, siekiant perimti valdžią iš dabartinės keturių centro dešinės partijų koalicijos. "Mes už kietą poziciją kai kuriais klausimais. Aktyviau kalbame apie interpeliaciją aplinkos ministrui, bet mes kalbame ir apie tai, kad kol nebus pakeistas premjeras ir visa valdančioji dauguma, tol nebus įmanoma priiminėti Lietuvai naudingų sprendimų", - sakė šios frakcijos seniūnas.

Kita vertus, V.Mazuronis pripažino, kad opozicija kol kas neturi pakankamai pajėgumų, kad galėtų nuversti premjerą A.Kubilių bei perimti naujos daugumos formavimo iniciatyvą. Tačiau tikimasi, kad opozicijos pajėgos rudens sesijos eigoje sustiprės.

Šiuo metu opozicija formaliai vienija 67 Seimo narius. Opozicijos atstovai ne kartą kalbėjo, kad norint perimti valdžią, reikia užsitikrinti bent 75 parlamentarų palaikymą.

V.Mazuronis patvirtino, kad lieka galioti Tvarkos ir teisingumo partijos prezidiumo sprendimas nepasirašyti su kitomis opozicinėmis frakcijoms bendro darbo susitarimo, nes esą kitos frakcijos nėra už aktyvesnius veiksmus verčiant dabartinę valdžią ir bandant formuoti naują.

Bet, pasak V.Mazuronio, "Tvarka ir teisingumas kaip dirbo su visomis opozicinėmis frakcijomis iki šiol, taip dirbs ir toliau". "Bendras darbas opozicijoje tikrai bus, tik dar klausimas kokia forma", - kalbėjo jis.

V.Mazuronio teigimu, Tvarka ir teisingumas stengsis būti "aktyviausia iš visų opozicinių frakcijų".


Šiame straipsnyje: Seimasopozicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių