Seime per minėjimą nepasisakys kalbą jau rengęs M.Laurinkus

Cenzūros ženklų pasirodė rengiantis minėti užpernai mirusio Kovo 11-osios Akto signataro, buvusio Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputato Eduardo Vilko 75-ąsias gimimo metines, rašo "Lietuvos rytas".

Signatarų klubas planavo, kad per antradienį įvyksiantį šios sukakties minėjimą Seimo posėdyje kalbą pasakys signataras, buvęs Valstybės saugumo departamento vadovas Mečys Laurinkus.Buvęs Sąjūdžio Seimo tarybos narys M.Laurinkus ir E.Vilkas buvo bendražygiai.

Bet Seimo valdyba nutarė, kad M.Laurinkui posėdyje kalbėti nereikėtų, teigia dienraštis. Todėl jo vietą tribūnoje užims kitas signataras - dabartinis Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas.

Po tokio sprendimo netruko pasklisti kalbos, kad M.Laurinkaus kandidatūra Seimo valdantiesiems netiko dėl to, kad šis asmuo aštriai kritikuoja dabartinę valdžią, taip pat ir jį iš ambasadoriaus posto atšaukusią prezidentę Dalią Grybauskaitę.

Signatarų klubo prezidentė Birutė Valionytė patvirtino, kad ji ir jos kolegos manė, jog Seimo posėdyje pranešimą turėjo skaityti M.Laurinkus.

Tuo tarpu Seimo pirmininkė Irena Degutienė aiškino, jog kilo nesusipratimas, dėl kurio kalčiausi patys signatarai: "Valdyba nusprendė, kad kalbės K.Glaveckas, ir tiek. Tiktai vėliau iš kitų lūpų sužinojome, kad signatarai norėjo M.Laurinkaus. Jau apskritai laikas keisti tų minėjimų tvarką, pernelyg signatarai čia visiems sąlygas diktuoja".

Pats M.Laurinkus padėtį vakar vertino ironiškai: "Man dar praėjusį trečiadienį skambino iš Signatarų klubo ir pasakė, kad kalbėsiu. Pradėjau rašyti kalbą, o štai pirmadienį paskambino iš ten pat ir pranešė, jog kalbės K.Glaveckas, o aš galiu pasakyti kalbelę parodoje. Gal kitą kartą į kokią spaliukų sueigą nurodys nueiti?".

Klausiamas nuomonės, kodėl nebuvo įleistas į parlamento tribūną, buvęs ambasadorius atsakė, jog tai nesunku nuspėti: "Gal bijo, kad kokią frazę prieš valdžią pasakysiu? Ką darysi. Atrodo, kad grįžta seni laikai".


Šiame straipsnyje: Mečys LaurinkusEduardas Vilkas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių