Seimas uždraudė lobių ieškotojams naudoti metalo ieškiklius

Seimas uždraudė Lietuvoje vadinamiesiems lobių ieškotojams naudoti metalo ieškiklius.

Seimas antradienį pritarė tai numatančioms Kultūros vertybių apsaugos įstatymo  įstatymo pataisoms.

Pagal jas, ieškoti kultūrinę vertę turinčių daiktų vykdant kasinėjimus ar naudojantis metalo ieškikliais arba bet kokia kita paieškos įranga bus galima tik Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymo nustatyta tvarka gavus leidimą.

Šios iniciatyvos autorė liberalė Dalia Kuodytė teigia, kad projekto tikslas - užkirsti kelią nelegaliai vykdomam archeologijos paveldo plėšimui, saugomų ir nesaugomų archeologinių paveldo objektų kasinėjimui pasipelnymo tikslais, pasisavinant tokiu būdu rastus radinius.

Anot jos, privačių asmenų metalo detektorių naudojimas, ieškant archeologinių vertybių, yra netoleruotinas, kadangi tokia veikla yra sąmoningas archeologijos paveldo naikinimas.

Prieš porą savaičių Seime pristatydama savo siūlymą parlamentarė teigė, kad ši problema itin aktuali tapo pastaraisiais metais.

"Tai yra ne tiktai metalo detektoriai - tai yra metalo ieškikliai, magnetometrai, georadarai, žemės skeneriai. Kiekvieną dieną atsiranda vis naujų įvairiausių priemonių būtent šitiems darbams", - tvirtino ji.

Be to, pastaraisiais metais esą pastebėta tendencija, kad kuriasi tokių nelegalių ieškotojų, kurie organizuotai naikina kultūros objektus ir tiesiog išrausia pilkapius, piliakalnius, klubai.


Šiame straipsnyje: Lobismetalo ieškiklis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių