Seimas - už palankesnę pensijų apskaičiavimo tvarką nuo kitų metų

Seimas nori, kad žmonėms palankesnė pensijų apskaičiavimo tvarka būtų pradėta taikyti nuo kitų metų, o ne nuo 2014-ųjų, kaip siūlo Vyriausybė.

Seimas antradienį po svarstymo nepritarė Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisoms, kurios siūloma dar dvejiems metais atidėti palankesnės gyventojams tvarkos įsigaliojimą: už balsavo 47 Seimo nariai, prieš - 15, o susilaikė 49 parlamentarai. Toliau pataisas svarstys ir tobulins parlamentinis Socialinių reikalų ir darbo komitetas.

Dėl palankesnės gyventojams pensijų skaičiavimo tvarkos Seimas buvo apsisprendęs prieš kelerius metus.

Ekonomikos komiteto narė Birutė Vėsaitė prognozavo, kad dabar išeinantiems į pensiją žmonėms bus nustatytos pačios mažiausios pensijos.

Seimui nepritarus pataisoms, kurias siūlė Vyriausybė, „tvarkietis“ Egidijus Klumbys premjerui pasiūlė „pasitikrinti, ar jis turi pasitikėjimą Seime“.

2008 metų spalį, baigiantis kairiųjų kadencijai, Seimas priėmė Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisas ir pakeitė draudžiamųjų pajamų koeficiento apskaičiavimo tvarką - sudarė galimybę žmonėms patiems rinktis, koks pensijos skaičiavimo metodas būtų jiems palankiausias finansiškai. Pensija būtų skaičiuojama dviem būdais ir paskiriama ta, kuri būtų didesnė.

Apskaičiuojant senatvės pensiją, žmogui būtų leidžiama rinktis iš kokio - iki 1994 metų ar nuo 1995 metų įgyto darbo stažo laikotarpio būtų imamos penkerių geriausių metų pajamos, pagal kurias ir būtų nustatytas draudžiamųjų pajamų koeficientas, lemiantis pensijos dydį. Ir ši pensijų skaičiavimo tvarka būtų palankesnė pensininkams, bet daugiau kainuotų valstybei.

Pataisos turėjo įsigalioti nuo 2010 metų, tačiau dėl krizės jau du kartus jų įsigaliojimas buvo atidėtas, taupant „Sodros“ lėšas.

Dabar pensija apskaičiuojama, atsižvelgiant į stažą, geriausią penkerių metų darbo užmokestį, gautą 1984-1994 metais, bei po 1994-ųjų turėtas visas draudžiamąsias pajamas, nuo kurių buvo mokėtos „Sodros“ įmokos, neišskiriant didžiausių įmokų laikotarpio.


Šiame straipsnyje: Pensijinis amžiuspensininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aušrinė

Aušrinė portretas
Be jokios abejonės,reikia priimti tokį įstatymą,kuris leistų žmonėms,sulaukusiems pensinio amžiaus,galėtų patys nuspręsti,iš kurių penkerių darbo metų turėtų būti paskaičiuojama jam pensija.Juk žmonės tam ruošėsi visą gyvenimą .TAI ,KODĖL BENT TUOS DEŠIMTĮ METŲ,KURIE DAR LIKĘ GYVENTI,JIS NEGALI NUGYVENTI,NE PRABANGIAI,BET ORIAI.

RM

RM portretas
Velniop tą Sodrą, geriau patys kaupsimės, dar pinigus mat skaičiuoja, kaip ką daryti. Pamiršote, kad pensija jau nuo 65m. o ateitį bus nuo 70ies.

Tautos genocidas

Tautos genocidas portretas
Ne visiems lemta išgyventi iki 60 metų. Žmonės braukiami iš gyvenimo, kartu su savo planais, svajonėmis, darbais.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių