Seimas svarstys siūlymą kriminalizuoti grafičių piešimą

 

Seimas ketvirtadienį po pateikimo pritarė Baudžiamojo kodekso (BK) pataisų projektui, kuriuo būtų kriminalizuojamas „graffiti“ piešimas.

 

Pataisas pateikusio konservatoriaus užsienio reikalų ministro Audronio Ažubalio teigimu, baudžiamoji atsakomybė atbaidys miestų sienas bjaurojančius piešėjus, o pataisai prieštaravę parlamentarai abejojo, ar baudžiamoji atsakomybė adekvati už tokius prasižengimus.

Seimo Krikščionių frakcijos seniūnas Vidmantas Žiemelis sakė, kad tokios pataisos brangiai kainuoti gali jaunuoliams, kurie, paauglystėje įkliuvę už „graffiti“, vėliau negalėtų daryti teisininko karjeros, nes turėtų teistumą.

„Surašyt į Baudžiamąjį kodeksą visas terliones nėra prasmės“, - sakė „darbiečių“ seniūnas Vytautas Gapšys .

Pataisoms ketvirtadienio vakarą pritarta 33 parlamentarams balsavus už, 3 - prieš, 14 susilaikius. Pataisas toliau svarstys parlamentiniai komitetai.

Pagal siūlomas pataisas, tas, kas sugadino kultūros paveldo objektą, piešdamas užrašus, ženklus ar vaizdus, būtų baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Taip pat siūloma nustatyti, kad tas, kas sugadino svetimą turtą, piešdamas užrašus, ženklus ar vaizdus ant fasadų, transporto priemonių, viešųjų kelių ar gatvių įrengimų, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir būtų baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.

Šiuo metu už nelegalius piešinius, jei jie kvalifikuojami kaip tyčinis turto sugadinimas, nepadarius nukentėjusiam didesnės žalos nei 130 litų, taikoma administracinė atsakomybė.

A. Ažubalis pataisas grindžia tuo, kad teisinės atsakomybės sugriežtinimas, kai kurių dabar administracinės teisės pažeidimais laikomų veikų perkvalifikavimas į baudžiamuosius nusižengimus, atvejų, kai yra padaroma žala kultūros paveldo objektams, išskyrimas, atliks prevencinę funkciją ir sumažins grafitų paplitimą bei jais padaromos žalos dydį.

Aiškinamajame rašte konservatorius teigia, kad projekto rengimą paskatino iš Lietuvos miestų savivaldybių gauta informacija apie grafitų paplitimą ir jais padaromos žalos dydį, o projektas buvo derintas su Policijos departamentu ir Kultūros paveldo departamentu.


Šiame straipsnyje: grafitiSeimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aha

Aha portretas
Verčiau iš pradžių sutvarkytų ratuotus benamius, kurie prie parkų ir šiaip bet kokioje gražesnėje vietoje kiauras paras bumčikus leidžia, butelius mėto ir visaip kitaip šiukšlina. Ar jie namų neturi, ar iš namų juos tiesiog neapsikentę tėvai išgrūdo? Ir iš kur toks jaunimėlis turi pinigų gėralams, rūkalams, kvaišalams ir benzinui, jei niekur nedirba? Pabandai paprašyt, kad bent šiukšlių nemėtytų - tokie žodeliai (ir ne vien žodeliai!) pasipila... O policijai dzin. Stovėt nedraudžiamose vietose nedraudžiama, gert stovinčiam automobilyj galima, butelius, kancarus, švirkštus ir mandavoškes į svetimus patvorius mėtyt leidžiama (baudą, jei kas, gaus tie, kurie benamių apšnerkštose vietose gyvena), už bumčikus baudos irgi nenumatytos...

Alvydas

Alvydas portretas
Tokius dalykus daro jaunimas,kurie galbut ir nesuvokia,kad jie cia daro kazko blogo.Nori parodyti save viesoj vietoj ka jie sugeba.Kartais pasitaiko ir visai neblogu piesiniu.Cia galbut uztektu ir baudos,nereikia sugriaut gyvenimo jaunam zmogui,galbut is jo puikus dailininkas iseis,kuris garsins Lietuva.Cia butu piesejai,kurie piesia ant tvoru ir taip neutraliu objektu.Bet buna ir visokiu uzrasu izeidzianciu,kurstanciu nesantaika,skelbenciu priesrinkimine partiju reklama nevietoje,piesianciu ant paminklu,su tokiais jau reiketu kovot rimciau.Bet manau,kad tik administracine tvarka,ir bauos turetu but didesnes

hjhjh

hjhjh portretas
DURNIU LAIVAS. UZDRAUSKIT PEILIUS NESIOTIS GERIAU.... KAS KAM SVARBIAU.... SU KURI galva GALVOJAT SEIMUNAI???
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių