Seimas svarstys, ar didinti kūrybinių darbuotojų kompensacijas

Seimas svarstys parlamentaro Vytauto Juozapaičio siūlymą didinti teatrų ir koncertinių įstaigų atskirų profesijų kūrybinių darbuotojų, kurie į pensiją išeina anksčiau nei kiti šalies gyventojai, kompensacines išmokas.

Parlamentarasas siūlo kompensacines išmokas padidinti iki minimaliosios mėnesinės algos dydžio - 1 tūkst. litų. Tam biudžete reikėtų rasti apie 0,5  mln. litų.

Seimas ketvirtadienį po pateikimo pritarė atitinkamoms Teatrų ir koncertinių įstaigų įstatymo pataisoms.

V.Juozapaitis siūlo šios kompensacinės išmokos nesieti su žmogaus gaunama valstybine socialinio draudimo netekto darbingumo pensija, nes šiems kūrybiniams darbuotojams netekus darbingumo, ypač sudėtinga persikvalifikuoti.

Parlamentaras taip pat siūlo įstatymu nustatyti, kad kompensacinėms išmokoms administruoti būtų skiriama ne daugiau kaip 3,6 proc. šioms išmokoms mokėti skirtų lėšų.

V.Juozapaitis sako, kad dabar teatrų ir koncertinių įstaigų kūrybinių darbuotojų socialinės garantijos nebeatitinka šalies pragyvenimo lygio.

Dabar kūrybiniams darbuotojams (dainininkams, baleto, pučiamaisiais grojančių artistams),  kurie dėl savo profesijos specifikos nebegali dirbti iki nustatyto senatvės pensijos amžiaus, iš biudžeto skiriamos 520 litų (4 bazinių socialinių išmokų) dydžio kompensacinės išmokos.

2012 metų sausio duomenimis, tokias kompensacines išmokas gavo 96 šalies gyventojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
..V.Juozapaitis sako, kad dabar teatrų ir koncertinių įstaigų kūrybinių darbuotojų socialinės garantijos nebeatitinka šalies pragyvenimo lygio.! Nu pipiec, vat kas gaunasi, kaip nieko neismanantys visokie dainoreliai i seima papuola... Svarbiausiai, kad paprastiem mirtingiesiems visokios socialines garantijos atitinka salies pragyvenimo lygi. Jis daugiau apie nieka ir negalvoja, kaip tik pagerinti salygas tokiems, kaip jis pats. Lietuvos ateitis jam visiskai nesvarbi..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių