Seimas sušvelnino valstybę apgaudinėjusių motinų atsakomybę

Seimas ketvirtadienį pritarė Prezidentės Dalios Grybauskaitės veto ir sušvelnino bausmes sukčiavusioms motinoms, kurioms dirbtinai buvo padidintas atlyginimas siekiant gauti didesnes motinystės pašalpas.

Už Prezidentės siūlytas Baudžiamojo kodekso pataisas balsavo 64 Seimo nariai, 7 buvo prieš, 32 susilaikė.

Šalies vadovė anksčiau vetavo Seimo priimtą įstatymą ir siūlė nekeisti sankcijos už apgaule įgytą didelės vertės svetimą turtą. Tačiau Prezidentė siūlė papildyti asmenų, kuriems gali būti taikomos švelnesnės bausmės, sąrašą, įtraukiant į jį nėščiąsias ir asmenis, auginančius vaikus iki trejų metų amžiaus.

Kaip anksčiau yra minėjusi Respublikos Prezidento patarėja Solveiga Cirtautienė, Prezidentė visiškai pritaria įstatymo leidėjo tikslui spręsti mamų baudžiamosios atsakomybės problemas dėl galimo jų sukčiavimo ir palaiko alternatyvių laisvės atėmimui bausmių skyrimo baudžiamąją politiką.

Tačiau šalies vadovė, siūlydama šiuos įstatymus laikyti nepriimtais, dekrete teigia, kad alternatyvios bausmės - baudos - numatymas reikštų, kad bauda, kaip alternatyvi laisvės atėmimui bausmė, galėtų būti skiriama ne tik dėl galimai neteisėto Valstybinio socialinio draudimo fondo lėšų, skirtų motinystės pašalpoms, įgijimo, bet ir dėl kitų Baudžiamojo kodekso 182 straipsnio 2 dalyje numatytų sukčiavimo atvejų ir tų, kuriuos įvykdo gerai organizuotos grupės.

Prezidentė, kviesdama visus kartu iš naujo spręsti šį klausimą pasirenkant alternatyvų kelią, jau yra pateikusi Baudžiamojo kodekso 62 straipsnio papildymo įstatymo projektą, kuriam Seimas po pateikimo yra pritaręs.

Šiuo projektu siekiama teismams suteikti platesnes galimybes neskirti laisvės atėmimo bausmės asmenims, kurie augina vaikus iki trejų metų amžiaus ir tuo puoselėja šeimos bei mažamečio vaiko ugdymo šeimoje vertybes. Įstatymo projekte numatomos ir tam tikros būtinos papildomos sąlygos, rodančios mažesnį asmens pavojingumą: nusikalstama veika padaroma pirmą kartą, atlyginama žala, prisipažįstama ir padedama išaiškinti nusikalstamą veiką.


Šiame straipsnyje: sukčiavusios motinos

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių