Seimas nesutiko sutrumpinti kandidatų į savivaldą sąrašų

Seimas atmetė siūlymą nuo dalyvavimo savivaldos rinkimuose atbaidyti valstybės ir savivaldybių tarnautojus ar pagal darbo sutartis dirbančius asmenis, kurių pareigos nesuderinamos su savivaldybės tarybos nario pareigomis.

Antradienį vakare plenariniame posėdyje tik 44 parlamentarai iš 90 dalyvavusių balsavime pritarė valstiečio liaudininko Konstanto Ramelio parengtai tai numatančiai Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisai. 23 Seimo nariai buvo prieš, 23 susilaikė.

Projektas atmestas

Konstatuota, kad projektas atmestas ir jau nebebus priimtas iki kitų metų vasarį įvyksiančių savivaldybių tarybų rinkimų.

Pagal projektą, valstybės tarnautojas arba asmuo, dirbantis pagal darbo sutartį ir einantis pareigas, pagal Konstituciją ir įstatymus nesuderinamas su savivaldybės tarybos nario pareigomis, išrenkamas savivaldybės tarybos nariu, netenka pareigų arba nutraukiama darbo sutartis, kai įsigalioja galutiniai rinkimų rezultatai.

K.Ramelis tvirtino savo siūlymus siekęs "užbaigti rinkėjų apgaudinėjimą". "Pats esu nustebęs, kad tie asmenys, kurie dalyvaudavo rinkimų kovoje, buvo patenkinti šia iniciatyva, nes sakė, kad nepatogu atsispirti partiniam spaudimui, įtraukia į sąrašus, nors "mes žinome, kad savo pareigų tikrai neatsisakysime". Tarybos nario pareigos yra visuomeninės, o partijos verčiami eina ir yra priversti meluoti, agituoti", - sakė Seimo narys.

"Šio įstatymo projekto priėmimo būtinumą patvirtino ir statistiniai duomenys: tuoj po rinkimų tarybos nario mandato atsisako beveik 21 procentas tarybos narių. Žmonės išrenka vienus, o tarybos nariais tampa kiti", - pridūrė jis.

Neslėpė nusivylimo

Bet po Seimo sprendimo atmesti projektą K.Ramelis neslėpė nusivylimo "kai kurių partijų veidmainiška pozicija".

"Pritrūko 3 balsų priimti įstatymą, kuris užkirstų kelią rinkėjų apgaudinėjimui. Seimas turėjo puikią galimybę parodyti moralios politikos pavyzdį, tokiu būdu bent kiek pagerinant itin žemus žmonių pasitikėjimo Seimu reitingus. Socialdemokratai, liberalcentristai balsavo prieš arba susilaikė. Iš 45 Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narių tik 6 buvo už, likusieji nepritarė įstatymo projektui", - teigė K.Ramelis.

"Tenka tik nusistebėti, kodėl šioms partijoms taip svarbu, kad negalintys būti savivaldybių tarybos nariais seniūnai, savivaldybių biudžetinių įstaigų vadovai vis tiek būtų rašomi į sąrašus, tapdami tik rinkėjų viliotojais", - pridūrė politikas.

Jis spėjo, kad šios partijos tikisi laimėti savivaldybių tarybų rinkimus "tik apgaudinėdamos rinkėjus".

Etikos sargų raginimas

Primintas Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos išaiškinimas, kad "dalyvavimas savivaldos rinkimuose, iš anksto žinant, kad bus atsisakyta tarybos nario mandato, neatitinka Valstybės politikų elgesio kodekso principų, neabejotinai pakerta bendruomenės narių pasitikėjimą politinėmis partijomis, valstybės politikais".

Iniciatyvos svarstymo metu kai kurie parlamentarai projekte kaip atskiros kategorijos, kuri netektų pareigų įsigaliojus savivaldos rinkimų rezultatams, pasigedo Seimo narių, Vyriausybės narių, viceministrų. K.Ramelis sutiko, kad parlamentarus galima priskirti šiai kategorijai. Pagal jo ankstesnį siūlymo variantą, Seimo nariai taip pat būtų netekę mandatų, jeigu būtų išrinkti į savivaldybių tarybas. Tačiau, anot jo, užtektų ir to, kad parlamentarui atsisakius savivaldybės tarybos nario mandato, jį apsvarstytų Etikos komisija.

Mandato gali atsisakyti jau išrinktas

Dabar galiojančiame įstatyme numatyta, kad savivaldybės tarybos nario pareigos nesuderinamos su prezidento, europarlamentaro, Seimo nario, Vyriausybės nario, Vyriausybės įstaigos ar įstaigos prie ministerijos vadovo, kurio veikla susijusi su savivaldybių veiklos priežiūra ir kontrole, pareigomis, su Vyriausybės atstovo apskrityje pareigomis, su valstybės kontrolieriaus ir jo pavaduotojo pareigomis.

Savivaldybės tarybos nario pareigos nesuderinamos ir su tos savivaldybės mero politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojo pareigomis, tos savivaldybės kontrolieriaus, administracijos direktoriaus ir jo pavaduotojo, administracijos darbuotojo, tos savivaldybės biudžetinės įstaigos, įmonės, viešosios įstaigos vadovo pareigomis.

Šiuo metu į savivaldybę išrinktas politikas, jei eina su tarybos nario mandatu nesuderinamas pareigas, vietos savivaldybės taryboje gali atsisakyti.


Šiame straipsnyje: savivaldybėsrinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių