Seimas nesutiko sumažintas pensijas mokėti tik iki 2010-ųjų pabaigos

Seimas nesvarstys opozicijos pasiūlymo vieneriais metais sutrumpinti pensijų ir kitų socialinių išmokų sumažinimą.

Grupė opozicijai priklausančių Seimo narių pasiūlė įstatymo pataisą, kad nuo šių metų pradžios įsigaliojęs pensijų bei kitų socialinių išmokų sumažinimas būtų taikomas ne iki 2011 metų pabaigos, bet iki 2010-ųjų gruodžio 31-osios.

Opozicija siūlė šį rudenį svarstant kitų metų biudžetą nepratęsti pensijų sumažinimo, atkuriant pensijas bei socialines išmokas anksčiau buvusiame lygmenyje.

Bet valdantieji tam pasipriešino. Už pataisų svarstymą ketvirtadienį balsavo 57 Seimo nariai, prieš - 20, susilaikė 39 parlamentarai. Vėliau balsuodamas Seimas pataisas vienu balsu atmetė: už projekto tobulinimą balsavo 58 Seimo nariai, už jo atmetimą - 59 parlamentarai.

Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Saulius Stoma tvirtino, kad pataisas būtų geriausia svarstyti rudenį, kai bus formuojamas kitų metų biudžetas. Tuomet esą bus galima įvertinti, ar yra finansinių galimybių kitąmet jau nebetaikyti pensijų bei kitų socialinių išmokų sumažinimo.

Dabar numatyta, kad Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinasis įstatymas galioja iki 2011 metų pabaigos, o nuo 2012 metų sumažintos socialinės išmokos vėl būtų grąžintos į 2009 metų lygį arba būtų nustatyti kiti dydžiai.

Valdžia yra numačiusi po ekonominio sunkmečio grąžinti tik 2009 metų pabaigoje sumažintas senatvės ir netekto darbingumo pensijas.

Konstitucinis Teismas šį antradienį paskelbė, kad pagal Konstituciją negalima vieniems pensininkams pensijas sumažinti labiau nei kitiems. Be to, dirbantiems pensininkams pensijos negalėjo būti mažinamos daugiau nei nedirbantiems.


Šiame straipsnyje: pensijų sumažinimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių