Seimas nepanoro pasileisti

Seimas nepritarė opozicijos pasiūlymui po kelių mėnesių surengti pirmalaikius parlamento rinkimus.

Už buvo tik 51

Už opozicijos inicijuotą Seimo nutarimą 2011 metų vasario 13 dieną rengti pirmalaikius parlamento rinkimus ketvirtadienį plenariniame posėdyje balsavo tik 51 Seimo narys, prieš buvo 50, susilaikė 17.

Iš visų valdančiųjų už buvo tik Tautos prisikėlimo partijos lyderis Arūnas Valinskas. Netyčia mygtuką "už" paspaudė ir konservatorius Arimantas Dumčius, tačiau vėliau atkreipė sekretoriato dėmesį, kad suklydo.

Už pirmalaikius balsavo praktiškai visi opozicijos atstovai, kai valdančiosios koalicijos atstovai buvo prieš arba susilaikė.

Kitu balsavimu parlamentarų dauguma pasisakė už tai, kad nutarimo projektas nebūtų grąžintas iniciatoriams tobulinti, bet visiškai atmestas – už tai buvo 69, o už nutarimo tobulinimą buvo tik 50 Seimo narių.

Seimo nutarimas dėl pirmalaikių rinkimų būtų priimtas, jeigu už tai balsuotų ne mažiau kaip 85 parlamentarai.

Nuomonės išsiskyrė

„Vyriausybė ir Seimo valdančioji koalicija atsidūrė pasitikėjimo dugne. Tauta, užuot gavusi problemų sprendimus, gavo valdančiųjų aroganciją ir nepasitikėjimą visuomene. Todėl tik piliečiai gali atsakyti į esminį klausimą – koks Seimas turi dirbti ateityje“, - iš Seimo tribūnos kalbėjo pirmalaikius rinkimus inicijavusios ir 50 opozicijai priklausančių parlamentarų parašų už tai surinkusios Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys.

Pasak jo, parlamentarai „turi pareigą atsistatyti prieš nepasitikinčius visuomenės narius“, todėl esą ir yra reikalingi pirmalaikiai rinkimai.

V.Gapšys kvietė valdančiuosius „būti konstruktyviais ir balsuoti už“.

Neigė, kad bando išvengti atsakomybės

Tačiau dalis Seimo narių, pirmiausia iš valdančiosios koalicijos, ironiškai teiravosi, ar toks opozicijos pasiūlymas nėra bėgimas nuo atsakomybės po to, kai praėjusią savaitę Seimas neatėmė mandato iš Konstituciją sulaužiusio Aleksandro Sacharuko.

Į tokius klausimus V.Gapšys atsakinėjo: „Mes turime atkurti visuomenės pasitikėjimą Seimu. Nesiekiu susieti šio pasiūlymo nei su vienu konkrečiu sprendimu, žiūriu į visumą“.

Jis taip pat neigė prielaidas, kad tapdamas kandidatu pirmalaikiuose rinkimuose siekia išvengti baudžiamosios atsakomybės byloje dėl Darbo partijos milijoninių finansinių machinacijų, kurioje yra paskelbtas kaltinamuoju.

Valdantieji ragino opoziciją dėti mandatus

Opozicijos atstovai parėmė iniciatyvą. Tvarkos ir teisingumo partijos frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis ragino Seimo narius atsisakyti asmeninių ambicijų. "Užmirškime ir atidėkime į šalį argumentą, ar asmeniškai pateksime į Seimą. Paklauskime pirmiausia, ar šio Seimo palikimas bus naudingas visuomenei, ar ne", - sakė jis.

"Po dabartinės valdančiosios daugumos sprendimų daugumai žmonių žegnoti norisi. Todėl reikia keisti daugumą. Geriausia tai padaryti per pirmalaikius rinkimus. Pasitikrinkime, ar tebeturime visuomenės pasitikėjimą", - kalbėjo V.Mazuronis.

Bet valdančioji koalicija buvo griežtai prieš iniciatyvą rinkti naują Seimą. Liberalcentristas Artūras Melianas ragino pirmalaikių rinkimų iniciatorius pačius atsisakyti mandatų. "Jeigu jau yra tokia zuikių drąsa pas jus, tai padėkite mandatus ir taip išgelbėsite ir save, ir visą Seimą šiuo konkrečiu veiksmu, o ne populistiniais pareiškimais", - sakė jis. Šis pareiškimas buvo palydėtas plojimais.

"Pradedam spektaklį"

Pasibaigus balsavimui Seimo pirmininkė Irena Degutienė, išvydusi ilgas prie šoninių mikrofonų išsiriakvusių ir pasisakyti norinčių Seimo narių eiles, ištarė: "Dabar pradedam spektaklį". Taip ji bandė sustabdyti prieš rinkėjus pasipuikuoti per tiesioginę posėdžio transliaciją panūdusius parlamentarus.

Vėliau opozicija paragino Seimo vadovę tokios retorikos nevartoti, pristatant parlamentarų debatus aktualiais politiniais klausimais.

Žurnalistams I.Degutienė tvirtino, kad valdantieji buvo prieš pirmalaikius rinkimus, nes "laukia labai svarbūs darbai - kitų metų biudžetas ir energetinių projektų priėmimas Seime".

Tuo tarpu V.Gapšys žurnalistams teigė tikėjęs, kad valdantieji "balsuos vadovaudamiesi sąžine, o ne politiniais išskaičiavimais". "Tačiau klydau. Valdantieji dar kartą parodė savo veidą", - pridūrė jis.

Ministras pirmininkas, didžiausios valdančiosios partijos - Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius sakė esąs nustebęs, kad opozicijos iniciatyva dėl pirmalaikių rinkimų atsirado tuoj po to, kai buvo imtasi "spręsti esminius energetinius klausimus". "Užuot priiminėję  sprendimus šiais svarbiais klausimais esame priversti gaišti laiką tokioms tuščioms, populistinėms iniciatyvoms", - apgailestavo premjeras.


Šiame straipsnyje: Seimaspirmalaikiai rinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių