Seimas dėl paskyrimų į pareigas balsuos tik slaptai

Seimas gana vieningai pritarė pasiūlymui įslaptinti parlamentarų balsavimus dėl visų pareigūnų paskyrimo.

Ketvirtadienį 113 Seimo narių balsavus už, tik 3 prieš ir 12 susilaikius buvo priimta nauja Seimo Statuto norma: „Slaptai balsuojama, kai sprendžiami klausimai dėl Konstitucinio Teismo, Aukščiausiojo Teismo teisėjų ir šių teismų pirmininkų, Aukščiausiojo Teismo skyrių pirmininkų, Konstitucijos ir įstatymų numatytų valstybės pareigūnų paskyrimo bei atleidimo, Seimo skiriamų valstybės institucijų vadovų paskyrimo, taip pat dėl pritarimo Apeliacinio teismo teisėjų, šio teismo pirmininko ir skyrių pirmininkų skyrimui arba atleidimui“.

Anksčiau galiojo taisyklė, kad dėl daugumos pareigūnų paskyrimo galima buvo balsuoti ir atvirai, pavyzdžiui, pritariant prezidento teikimui skirti premjerą, Valstybės saugumo departamento direktorių ar kariuomenės vadą, skiriant Valstybinės energetikos ir kainų komisijos pirmininką ar Vaiko teisių kontrolierių.

Visuomet būtinai slaptai balsuota tik dėl Seimo pirmininko, jo pavaduotojo išrinkimo, Konstitucinio ir Aukščiausiojo Teismo teisėjų paskyrimo. Tiesa, frakcijų siūlymu ir Seimo daugumos pritarimu galėjo būti slaptai balsuojama ir dėl kitų paskyrimų. Tačiau paprastai tokia teise ne itin dažnai naudotasi.

„To jau seniai laukėme ir tą jau seniai reikėjo padaryti“, - pastebėjo opozicijos lyderis, Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys. „Tai bus demokratinių principų įdiegimas. Dėl visų klausimų šalyje rinkėjai balsuoja slaptai. Todėl ir Seime reikėtų dėl visų paskyrimų klausimų balsuoti slaptai“, - sakė kitas Darbo partijos frakcijos narys Valentinas Bukauskas.

Su tuo sutiko ir dauguma ne tik opozicijos, bet ir valdančiosios koalicijos narių. Tačiau kai kurie jos atstovai baiminosi, kad įslaptinus visus balsavimus Seime bus atvertas kelias politinėms intrigoms. „Aš manau, kad pakeitus balsavimo sistemą politiniams žaidimams yra didesnė erdvė. Galiojanti sistema yra pasiteisinusi, ji užtikrina didesnį skaidrumą“, - įsitikinęs Liberalų sąjūdžio atstovas, Seimo vicepirmininkas Algis Kašėta.

Seimo Statuto pataisa įsigalios, kai ją pasirašys parlamento vadovė Irena Degutienė ir pataisa bus paskelbta „Valstybės žiniose“. Ketvirtadienį turėtų būti balsuojama dėl naujos Vaiko teisių kontrolierės Editos Žiobienės paskyrimo. Dėl jos dar galės būti balsuojama atvirai.


Šiame straipsnyje: Seimasbalsavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių