Seimas atidėjo klausimą dėl A.Sacharuko neliečiamybės

Antradienį Seimas nusprendė kitai dienai  perkelti balsavimą dėl sutikimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn opozicinės Krikščionių partijos frakcijos narį Aleksandrą Sacharuką.

Prasidėjus plenariniam posėdžiui Seimo pirmininkė Irena Degutienė pati paprašė parlamentarų išbraukti iš darbotvarkės klausimą dėl A.Sacharuko neliečiamybės panaikinimo. Ji tai argumentavo tuo, kad antradienį, birželio 15-ąją, Lietuvoje yra minimos 70-osios sovietų okupacijos metinės. „Tokią liūdną ir reikšmingą dieną siūlyčiau nesvarstyti tokių klausimų“, - paaiškino Seimo vadovė.

Absoliuti dauguma parlamentarų pritarė šiam I.Degutienės pasiūlymui, todėl klausimas dėl A.Sacharuko neliečiamybės panaikinimo atidėtas iki kito plenarinio posėdžio, kuris įvyks ketvirtadienį.

Tačiau kai kurie Seimo nariai sarkastiškai atsiliepė apie parlamento vadovės pasiūlymą. „Jau praėjusią savaitę, kai buvo formuojama šios dienos darbotvarkė, bus puikiai žinoma, kas tai per diena. Tai gal mums verta išvis šiandien jokių klausimų nesvarstyti, išsivaikščioti po namus ir liūdėti ar kaip kitaip paminėti šią reikšmingą dieną?“, - kalbėjo Liberalų ir centro sąjungos narys Žilvinas Šilgalis.

„Prašyčiau apsieiti be sarkazmo. Matyt, skirtingai suprantame šios dienos reikšmę“, - atsiliepė I.Degutienė.

Seimo komisija, nagrinėjusi laikinojo generalinio prokuroro prašymą leisti A.Sacharuką patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo laisvę, pataria parlamentui tokį sutikimą duoti.

Už tokį rezoliucijos projektą turi balsuoti ne mažiau kaip pusė arba bent 71 parlamentaras.

Laikinasis Generalinės prokuratūros vadovas Raimondas Petrauskas į Seimą, prašydamas leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo narį, Krikščionių partijos frakcijos atstovą A.Sacharuką, kreipėsi gegužės 28 dieną. Prokurorai įtaria A.Sacharuką padarius tris nusikalstamas veikas - piktnaudžiavimo tarnyba, dokumento suklastojimo ir neteisėto dokumento panaudojimo.

Anot pareigūnų, yra duomenų, kad Seimo narys A.Sacharukas, būdamas valstybės tarnautoju, piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi, veikdamas priešingai tarnybos interesams, 2010 metų sausio mėnesį, neturėdamas teisinio pagrindo įgijo ir laikė kito Krikščionių partijos frakcijos nario Lino Karaliaus prieš išvykstant į užsienį paliktą frakcijos patalpose Seimo nario pažymėjimą, šį fizinio asmens dokumentą neteisėtai panaudojo Seimo posėdžių metu registruodamasis ir balsuodamas už L.Karalių.

R.Petrauskas teigė, kad A.Sacharukas tokiu būdu „suklastojo tikrus dokumentus, elektroninius balsavimo protokolus, kuriuose dėl tokių A.Sacharuko veiksmų buvo įtvirtinti tikrovės neatitinkantys duomenys“.

Baudžiamajame kodekse už A.Sacharukui inkriminuojamas veikas numatoma bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki 5 metų.

Nustatyta, kad A.Sacharukas 11 kartų sąmoningai balsavo už frakcijos kolegą L.Karalių, kai šis buvo išvykęs atostogauti į Azijos šalis.

Seimas jau yra pradėjęs apkaltos procesą A.Sacharukui ir L.Karaliui. Su prašymu atsakyti, ar Seimo narių poelgiuose esama požymių, jog jie sulaužė priesaiką ir nusižengė Konstitucijai, kreiptasi į Konstitucinį Teismą.


Šiame straipsnyje: Sacharukaskaraliusapkalta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių