Seimas apsispręs dėl pensijų

Seimas antradienį ketina paskutinį kartą balsuoti dėl prezidentės ir Vyriausybės sukritikuotų pataisų, kuriomis siūloma sumažintas pensijas nuo kitų metų grąžinti į 2009-ųjų lygį.

Valdantieji tiksi, kad jiems pavyks surinkti pakankamai balsų, kad tokios pataisos nebūtų priimtos.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra pareiškusi, kad Seimo opozicijos siūlymai jau nuo kitų metų atstatyti sumažintas pensijas yra "ekonomiškai nusikalstami". Vyriausybė pirmadienį nepritarė pasiūlymams, kaip galima būtų finansuoti didinamas pensijas.

Vyriausybės skaičiavimais, nuo kitų metų vėl padidinus pensijas, biudžeto išlaidos augtų 600 mln. litų.

Teigiama, kad pensijų atstatymas padidintų fiskalinį deficitą iki daugiau kaip 5,8 proc. bendrojo vidaus produkto ir taip pažeistų Europos Sąjungos rekomendacijas Lietuvai iki 2012 metų sumažinti fiskalinį deficitą iki 3 procentų.

Pensijų didinimo iniciatoriai tvirtino, jog atsisakius 2 proc. "Sodros" įmokos pensijų fondams, pensijoms būtų galima skirti 350 mln. litų, pardavus bendrovių akcijas - apie 200 mln. litų, o nekilnojamąjį turtą - dar apie 300 mln. litų.

Papildomai apie 150 mln. litų pensijų padidinimo iniciatoriai siūlo gauti iki 20-30 proc. padidinus naftos ir dujų išteklių bazinius mokesčius už valstybės išžvalgytus telkinius.

Vyriausybė šiuos šaltinius nelaiko įmanomais.

2009 metų pabaigoje Seimas nusprendė, kad dėl krizės sumažintos pensijos ir kitos socialinės išmokos bus mokamos iki 2011-ųjų pabaigos.


Šiame straipsnyje: pensijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių