Šeimą susiejusi tik su santuoka, Lietuva Europoje būtų išskirtinė

Teisininkas, Vilniaus universiteto (VU) profesorius Vytautas Mizaras sako, kad jei Lietuvos Konstitucijoje šeima būtų susieta išskirtinai su santuoka, šalis taptų išskirtinė Europoje.

Pasak teisininko, Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT) yra ne kartą konstatavęs, jog šeimos santykiai gali atsirasti ne tik santuokos pagrindu.

„Jeigu būtų priimta pataisa Konstitucijoje, Lietuva tikrai būtų išskirtinė valstybė pasauliniu mastu ir ypač Europoje. Visai kitaip būtų suprantama teisė į šeimos gyvenimą negu kad ji suprantama kitose valstybėse“, - trečiadienį BNS sakė V.Mizaras.

„Šiuolaikinės teisės prasme tai būtų tiesiog visai man nepaaiškinamas dalykas“, - teigė jis.

Pasak V.Mizaro, pagal EŽTT praktiką, pripažįstami ir „faktiniai šeimos santykiai, o ne tik formalizuoti įregistruojant santuoką ar netgi įregistruojant ir partnerystę“.

„Kelis dešimtmečius EŽTT, ne kartą nagrinėjęs bylas dėl Europos žmogaus teisių konvencijos 8 straipsnio - teisė į šeimos gyvenimą ir privatų gyvenimą, - yra išsakęs poziciją, kad šeimos santykiai gali atsirasti ne tik santuokos pagrindu, bet ir kitokio bendro, pastovaus, stabilaus gyvenimo ir tarpusavio įsipareigojimų pagrindu“, - BNS teigė jis.

Trečiadienį Seimui planuojama pateikti 98 parlamentarų parengtą Konstitucijos pataisą, kuri numato, kad „šeima sukuriama laisvu vyro ir moters sutarimu sudarius santuoką“.
Tokią pataisą parlamentarai teikia po to, kai Konstitucinis Teismas (KT) rugsėjį paskelbė, jog 2008 metais priimtos Valstybinės šeimos politikos koncepcijos nuostatos, šeima pripažįstančios tik gyvenančius santuokoje žmones, prieštarauja Konstitucijai.

Nutarime KT pabrėžė, kad santuokos institutas yra „istoriškai susiklostęs šeimos modelis, neabejotinai turintis išskirtinę vertę visuomenės gyvenime, užtikrinantis tautos ir valstybės gyvybingumą bei istorinį išlikimą“. Tačiau tuo pačiu teismas paskelbė, kad šeima gali būti sukurta ne tik santuokos pagrindu, o santykių išraiškos forma konstitucinei šeimos sampratai esminės reikšmės neturi.

Šiuo metu Konstitucijos 38 straipsnis sako, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas, valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę, o santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu. Tačiau tiesioginės sąsajos, kad šeima sukuriama per santuoką, nėra.

Tuo metu grupė socialdemokratų vietoj ketinimo susieti šeimą su santuoka siūlo Konstitucijoje įrašyti, kad visos šeimos formos yra lygios.

Konstitucijos pataisos turi būti svarstomos ir dėl jų balsuojama Seime du kartus. Tarp šių balsavimų turi būti daroma ne mažesnė kaip trijų mėnesių pertrauka. Įstatymo projektas dėl Konstitucijos keitimo laikomas Seimo priimtu, jeigu kiekvieno balsavimo metu už tai balsavo ne mažiau kaip 94 Seimo nariai.


Šiame straipsnyje: šeimašeimos įstatymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Alina

Alina portretas
tai labai gerai, jei tokiu klausimu Lietuva būtų išskirtinė Europoje. Reiškia dar ne visai atsisveikinusi su morale. Ar geriau kai vakarai lietuvius mini nusikaltėlių suvestinėse?

pritariu

pritariu portretas
labai gerai.gal pasibaigs tas išpendėjusių ale mūsų grietinėles didžiavimasis savo vis geresniais ir jaunesniais partneriais-jie-mūsų elitas-taip vadina savo sugyventinius

Maryte is Bubiu

Maryte is Bubiu portretas
Gyvenat kartu, auginat vaikus, tai ir apsizenykit, kame problemos? Ar tokie jau visi ligoniai, kad iki civilbiurio nepajegsit nuropot?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių