Savivaldybės pristigo lėšų pašalpoms ir kompensacijoms

Kai kurios savivaldybės pristigo lėšų socialinėms pašalpoms ir kompensacijoms, nes remtinų asmenų daugėja kasdien. Valstybės parama skiriama jau kas dvidešimtam krašto gyventojui.

Kaip rašo "Lietuvos žinios", Kalvarijos savivaldybės meras Jonas Ščeponis pripažino, kad socialinės pašalpos šį mėnesį sumažintos.

"Iki šio mėnesio dar galėjome išmokėti visas pašalpas. Tačiau dabar nebeturime pinigų. Apie lėšų socialinei paramai stygių jau informavome ir Finansų, ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijas, net prezidentę. Žadama skirti papildomai pinigų, bet dar nesame jų gavę", - aiškino J.Ščeponis.

Anot jo, iš valstybės biudžeto gaunamų lėšų neužtenka ne tik socialinėms pašalpoms, bet ir kompensacijoms už būsto šildymą bei karštą vandenį. Šiuo metu Kalvarijos savivaldybei trūksta beveik pusės milijono litų. Mero teigimu, taip atsitiko dėl to, kad nuo praėjusių metų pavasario bedarbių Kalvarijoje padaugėjo beveik 5 kartus. Dabar kas dešimtas Kalvarijos savivaldybės gyventojas prašo valstybės paramos.

Šios savivaldybės vadovai prognozuoja, kad iki metų pabaigos socialinėms išmokoms stigs beveik 2 mln. litų.

Lėšų socialinėms išmokoms trūksta ir kai kurioms kitoms krašto savivaldybėms. Tačiau tokių radikalių mažinimų kaip Kalvarijoje joms dar neteko imtis. Kaip sakė Vilkaviškio rajono socialinės paramos skyriaus vedėja Danutė Grabauskienė, per praėjusius metus gaunančiųjų valstybės skiriamą socialinę paramą rajone padvigubėjo, padidėjo ir ir tam būtinų pinigų poreikis.

"Pernai pavasarį išmokėdavome apie 350 tūkst. litų per mėnesį, o vien šį balandį - 790 tūkst. litų. Tokio didėjimo neprognozavome, todėl iš valstybės biudžeto šioms reikmėms skiriamų pinigų stinga. Trūkumą dengiame būsimo mėnesio sąskaita. Todėl metų pabaigoje pinigų tikrai pristigsime", - dėstė D.Grabauskienė. Ji patikino, jog Vilkaviškio rajono savivaldybė jau kreipėsi į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją (SADM), kad būtų padidintos socialinėms išmokoms skiriamos lėšos.

Kazlų Rūdos socialinės paramos skyriaus vedėja Marytė Barauskienė tvirtino, kad šioje savivaldybėje gyvenantys paramos gavėjai kol kas neskriaudžiami, nors iš valstybės biudžeto tam skiriamų pinigų ir trūksta.

"Naudojame savo savivaldybės biudžeto lėšų rezervą. Juk negalime palikti vargstančių žmonių be lito", - pabrėžė M.Barauskienė.

Ji aiškino, kad savivaldybės biudžetas dėl to nenukentės - pinigai bus sugrąžinti, kai tik ministerija jų skirs. Kazlų Rūdos savivaldybėje šiuo metu per mėnesį socialinėms išmokoms reikia 89 tūkst. litų, o pernai pavasarį išmokėdavo tik apie 33 tūkst. litų.

Lėšų stygius kamuoja ne tik Suvalkijos, bet ir Aukštaitijos savivaldybes. Nors Anykščių rajono savivaldybė įvairioms pašalpoms šiemet biudžete numatė dvigubai daugiau lėšų nei ankstesniais metais, tų pinigų nepakanka visiems prašymams patenkinti.

"Šiuo metu negalime mokėti paramos visiems jos prašantiems žmonėms. Kai kuriems tenka palaukti", - sakė Anykščių rajono savivaldybės administracijos direktorius Vilius Juodelis. Jis užsiminė, kad pinigai imami iš paskutinio šių metų ketvirčio biudžeto.

Dienraščio duomenimis, Lietuvos savivaldybės socialinei paramai mokėti pristigo beveik 300 mln. litų. Jų tikimasi sulaukti liepos pradžioje. Tokių pažadų savivaldybių vadovai sulaukė iš Finansų ministerijos.

SADM ryšių su visuomene vyr. specialistas Marius Petrauskas aiškino, kad dėl regioninių ypatumų pinigų socialinėms išmokoms mokėti savivaldybėms reikia nevienodai: "Vienose savivaldybėse užregistruotas didžiulis nedarbas, kitose - mažesnis, todėl ir socialinės paramos lėšų poreikis yra skirtingas".

Ministerijos duomenimis, vien per pirmąjį šių metų ketvirtį Lietuvoje socialinę pašalpą gaunančių žmonių padaugėjo 35 tūkst. - beveik trečdaliu. Šiuo metu kas dvidešimtam gyventojui valstybė skiria paramą, padengia dalį jo būsto šildymo ir karšto vandens tiekimo išlaidų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių