Savivaldybės neranda per 2300 mokyklos nelankančių vaikų

Lietuvoje mokyklos nelanko per 5000 vaikų, iš jų daugiau nei 2300 savivaldybės teigia nerandančios.

Iš nesirodančiųjų mokymo įstaigose vaikų dar 2541 yra išvykęs į užsienį, 685 "nesimoko dėl socialinių priežasčių", kai kuriems esą "trūksta motyvacijos".

Tokius duomenis iš savivaldybių surinko Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM), kuri juos antradienį pristatė Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijai.

Komisijos posėdyje ministerijos atstovai tikino, kad šie duomenys - netikslūs, kadangi, anot jų, ne visos savivaldybės pateikė informaciją, o dauguma tikino "neturinčios pajėgų lakstyti po kaimus" ir ją rinkti - esą tai užtruktų ne vienerius metus.

"Statistikos rinkimas rodo, kad normalaus darbo savivaldybėse nėra su tais vaikais", - aiškino ministerijos atstovas Eduardas Daujotis.

Be to, ŠMM atstovai tikino, kad pateikti tikslius esą duomenis trukdo komplikuota vaikų registravimo sistema, pagal kurią yra keli apibrėžimai, pavyzdžiui, "nesimokančių" ir "mokyklos nelankančių" vaikų, pagal kuriuos mokyklose nesirodantieji skaičiuojami skirtingai.

"Lietuvoje visi galvijai suskaičiuoti - avys, kiaulės, ir jei nors vieno trūksta, nuimama Europos Sąjungos parama. Dabar turime mamą, šeimą, mokyklą, socialinius darbuotojus, ir negalime suskaičiuoti vaikų? 2300 vaikų dingsta - gal jais prekiaujama, gal jie mirę?", - replikavo komisijos narys socialdemokratas Algirdas Sysas.

"Vaikai - ne karvės, juos suskaičiuoti sunkiau - jie emigruoja", - tikino E.Daujotis. ŠMM atstovai atkreipė dėmesį, kad neaišku, kiek vaikų su tėvais paliko Lietuvą nieko nepranešę Migracijos departamentui, ką išvykdami turėtų padaryti.

"20 metų ta pati diskusija, net argumentai tie patys. Viena apskaitos sistema siūlo 10 kartų didesnį skaičių, kita - 10 kartų mažesnį. (...) Reikia reikalauti aiškios atsakomybės, kad nė vienas vaikas nedingtų - o dabar tūkstančiai dingę. Ar yra mūsų valstybėje kita sritis, kurioje tokia beprotiška apskaita?", - kalbėjo kitas komisijos narys liberalas Gediminas Navaitis.

Šį klausimą ketinama toliau svarstyti Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitete, į jį išsikvietus švietimos ir mokslo ministrą Gintarą Steponavičių.

Anot komisijos pirmininkės konservatorės Vincės Vaidevutės Margevičienės, ministrui ketinama išsakyti nepasitenkinimą mokyklų vadovais, kurie, anot jos, "atsakingi už langus (...), bet tik ne už vaikus".


Šiame straipsnyje: vaikai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių