Savivaldybėms griežtinami nurodymai skelbiant ekstremalią padėtį

Vyriausybė antradienį posėdyje nustatė, kad ekstremali padėtis savivaldybėje gali būti skelbiama tik tuomet, kai gelbėjimo, paieškos ir kiti neatidėliotini darbai gali užtrukti ilgiau nei 24 valandas arba reikalinga valstybės bei kitų įstaigų pagalba.

Tai numatoma Vyriausybės patvirtintame Ekstremaliųjų situacijų skelbimo ir atšaukimo tvarkos aprašo pakeitime.

Vyriausybės sprendimu, priimtos naujos nuostatos ir dėl valstybės lygio ekstremalios padėties atšaukimo. Anksčiau valstybės lygio ekstremali padėtis būdavo atšaukiama tik pašalinus jos padarinius. Šios nuostatos atsisakyta atsižvelgiant į tai, kad padarinių šalinimas gali trukti labai ilgai – net ir tuo metu, kai ekstremaliosios situacijos keliamas pavojus gyventojų sveikatai, gyvybei ar aplinkai išnyksta.

Vyriausybė Vidaus reikalų ministeriją (VRM) įpareigojo iki gegužės 1 dienos parengti atitinkamas Civilinės saugos įstatymo pataisas, kuriose būtų nustatyta, kad savivaldybės lygio ekstremaliai situacijai trunkant ilgiau kaip 6 mėnesius yra skelbiama valstybės lygio ekstremalioji situacija.

Vyriausybės spaudos tarnyba pranešė, kad šis pakeitimas leistų Vyriausybei svarstyti kiekvienos užsitęsusios savivaldybės lygio ekstremaliosios situacijos pagrįstumą ir priimti atitinkamus sprendimus.

Nuo 2010-ųjų rugsėjo ekstremali padėtis Lietuvoje yra paskelbta vienintelėje savivaldybėje - Ukmergėje, kai rajono savivaldybė nutraukė sutartį su privataus kapitalo šilumos tiekimo bendrove „Miesto energija“ ir perėmė šilumos ūkį į savo rankas.

Ekstremali padėtis leido rajono valdžiai vienintelei tiekti šilumą, o Kainų komisija tuomet laikinai sustabdė „E energijos“ valdomos įmonės „Miesto energija“ licenciją. Šiuo metu šilumą Ukmergės rajono gyventojams tiekia savivaldybės įmonės.


Šiame straipsnyje: ekstremali situacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių