Savivaldos rinkimai – kitų metų vasario pabaigoje

Naujos kadencijos savivaldybių tarybos bus renkamos kitąmet baigiantis žiemai. Tikslią datą šių metų rudens pradžioje turėtų paskirti Seimas.

Pasak Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko Zenono Vaigausko, pagal galiojančius įstatymus naujieji savivaldos rinkimai turėtų būti surengti 2011 metų vasario 20 arba 27 dieną. „Turėtų būti pasirinkta viena iš šių dviejų datų“, - mano jis.

Savivaldybių tarybų rinkimų datą savo nutarimu paskelbs Seimas. Tai galėtų būti padaryta rugsėjo 10 dieną prasidėjusioje Seimo rudens sesijoje. „Iki spalio data turėtų būti jau žinoma“, - spėjo Z.Vaigauskas.

Seimo pirmininkės Irenos Degutienės sekretoriate pranešė, kad parlamento vadovė kol kas nėra įregistravusi Seimo nutarimo dėl savivaldos rinkimų datos paskelbimo projekto ir nėra pasirinkusi, kurią datą siūlyti. Dėl to turėtų būti apsispręsta rudeniop po konsultacijų Seimo valdyboje ir su parlamento frakcijomis, pirmiausia valdančiosiomis.

Tuomet, kai data bus paskirta, VRK įgis visas teises imtis rinkimų organizavimo darbų. Tačiau oficialus kandidatų į savivaldybių tarybas iškėlimas prasidės tik nuo šiųmečių Kalėdų, likus dviem mėnesiams iki pačių rinkimų. Tai reiškia, kad iki Kalėdų ir naujamečių švenčių visos partijos, politikai ir visuomeniniai aktyvistai turėtų galutinai apsispręsti, ar siekti mandatų būsimojoje vietinėje valdžioje.

Naujos kadencijos savivaldybių tarybų rinkimai vyks pagal kiek kitokią tvarką, nei ligšiol. Kandidatus į savivaldą galės kelti ne tik įregistruotosios politinės partijos. Rinkimuose galės dalyvauti ir pavieniai, nepartiniai, nepriklausomi kandidatai, išsikėlę patys save.

Tai numato naujos redakcijos Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymas, kurį Seimas patvirtino paskutinę birželio dieną, vykdydamas prieš pusketvirtų metų priimtą Konstitucinio Teismo nutartį, nustatančią, kad Konstitucijai prieštarauja iki šiol galiojusi tvarka, kad kandidatus į savivaldą gali kelti tik partijos.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė šią savaitę turėtų pasirašyti Seimo priimtą naująjį savivaldos rinkimų įstatymą. Tuomet jis įsigalios ir naujuoju įstatymu bus vadovaujamasi rengiantis būsimiems rinkimams.

Dvi dešimtys Seimo narių kreipėsi į Prezidentę, ragindami vetuoti įstatymą, nes, pasak jų, turi būti įtvirtinta teisė kandidatus į savivaldą kelti visuomeninėms organizacijoms bei judėjimams.

Tačiau, neoficialiomis žiniomis, valstybės vadovė nėra linkusi vetuoti Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo ir greičiausiai jį pasirašys. Prezidentūros teisininkai aiškina, kad naujasis įstatymas iš esmės atitinka Konstitucinio Teismo nutartį, nes atveria kelią nepartiniams kandidatams dalyvauti rinkimuose.

Kitų metų vasario pabaigoje išrinktos savivaldybių tarybos į pirmuosius posėdžius susirinks ir naujuosius merus išsirinks kovo pabaigoje arba balandžio pradžioje.


Šiame straipsnyje: savivaldybėsrinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių