Savanorystės projektas: vaikai laukia Didžiojo Draugo

ES Tarybai 2011–uosius paskelbus savanorystės metais, neatlygintina, visuomenei naudinga veikla tapo itin skatinama, pabrėžiant, kad savanorystė yra aktyvaus pilietiškumo bei demokratijos veiksnys.

Anot Europos komisijos, savanorystė didina ES užimtumą, padeda žmonėms įgyti naujų įgūdžių bei prisitaikyti prie darbo rinkos pokyčių, didina solidarumą, šios veiklos sektorius gali sudaryti iki 5 proc. bendrojo vidaus produkto.

“Savanoriška veikla tiesiogiai prisidedama prie svarbiausių politinių ES siekių, pavyzdžiui, socialinės įtraukties, užimtumo, švietimo, įgūdžių ugdymo, pilietiškumo”, – rašoma Europos komisijos komunikate.

Nors neatlygintinos veiklos formų yra įvairių, didžioji mūsų šalies piliečių dalis pirmenybę teikia socialinei savanorystei.

Rinkos tyrimų bendrovės SIC 2010 m. lapkričio mėn. duomenimis, apklausus 700 15 -74 metų amžiaus Lietuvos žmonių, paaiškėjo, kad 67 proc. respondentų palankiai žiūri į savanorišką pagalbą vaikams bei jaunimui, 21 proc. tokioje veikloje dalyvavo bent kartą, o 6 proc. ja užsiima nuolat.

Daugelyje tokių projektų savanoriai skatinami fiziškai arba emociškai padėti kitiems, tačiau Lietuvoje jau 16 metų veikianti “Big Brothers Big Sisters” programa tiesiog siūlo tapti Vyresniuoju Draugu.

“Big Brothers Big Sisters” pradžia

1904 –aisiais metais Niujorko teismo klerkas Ernest Coulter, nuolat matydamas teisiamus paauglius berniukus, pastebėjo, kad teigiamas suaugusiųjų pavyzdys ir rūpestis gali apsaugoti jaunimą nuo nusikalstamos veiklos ir ėmėsi savanorių paieškos. Šis įvykis laikomas projekto “Big Brothers” pradžia.

Beveik tuo pačiu metu grupės „Ladies of Charity“ (vėliau ”Katalikiškos didžiosios seserys”) narės ėmėsi globoti mergaites, patekusias į Niujorko vaikų teismą. 1977 m. abi grupės susijungė į “Big Brothers and Big Sisters of America” organizaciją. Projektas veikia penkiasdešimtyje Amerikos valstijų bei dvylikoje pasaulio šalių taip pat ir Lietuvoje.

Projektas Lietuvoje

Lietuvos Atviro fondo inicijuotas ir Paramos vaikams centro pradėtas vykdyti, “Big Brothers Big Sisters” projektas šiandien veikia ne tik Vilniuje, bet ir Alytuje, Kaune, Klaipėdoje, Kretingoje bei Šiauliuose.

Anot „BBBS“ vykdytojos Agnės Černiauskaitės, programa skirta  7-14 metų vaikams, turintiems bendravimo ploblemų, uždariems arba nesulaukiantiems pakankamai dėmesio iš tėvų. Vaikams, kuriems nereikalinga profesionali pagalba, padėti gali ir vieno suaugusio žmogaus teigiamas pavyzdys.

Vaiko ir jo Didžiojo Draugo bendravimas trunka vienerius metus, bent po 2 valandas per savaitę ir yra patvirtinamas Draugystės sutartimi, kuri gali būti pratęsiama kasmet iki vaiko pilnametystės. Pasak A. Černiauskaitės, poros valandų per savaitę pakanka vaikui padaryti teigiamą poveikį. „Svarbiausia, kad susitikimai būtų reguliarūs“, – akcentavo moteris.

Jų metu abu projekto dalyviai veikia tai, ką paprastai veikia draugai: eina pasivaikščioti, žaidžia kamuoliu, skaito ir pan. „BBBS“ dėka Mažasis Draugas tampa drąsesnis, atsiskleidžia, randa naujų pomėgių, o svarbiausia turi pavyzdį, į kurį gali lygiuotis.

Dalyvauti programoje vaikus nukreipia mokyklos psichologai, socialiniai darbuotojai. Bendrojo lavinimo mokyklose pradinių klasių moksleiviai tokį Draugą gali turėti ir mokykloje.

Tiek vaikai, tiek savanoriai yra atrenkami pokalbių metu, jiems reikia išklausyti apmokymus.

„BBBS“ projekto pradžioje savanoriauti ateidavo 19 -21 metų studentai, šiuo metu norinčių tapti Didžiaisiais Draugais amžiaus vidurkis siekia 28 metus. Dažniausiai tai dirbantys, šeimų dar nesukūrę žmonės, kuriems artima savanorystės su vaikais idėja.

„Norėjosi  prisidėti prie socialinės savanorystės, padėti tiems, kam tos pagalbos galbūt labai reikia. Patiko programos idėja, kad gali tapti vieno vaiko Vyresniuoju Draugu ir padėti jam tiesiog su juo bendraudamas, skirdamas jam savo laiką, dėmesį, rodydamas pavyzdį“, – savo apsisprendimą prisijungti prie programos „Big Brothers Big Sisters“ komentavo savanorė Monika.

Tapti pavyzdžiu niekada nevėlu

Nuolat draugaujančių savanorių ir vaikų paprastai būna apie šimtą. Siekiant užtikrinti efektyvesnę pagalbą ir atviresnį bendravimą Vyresnysis Draugas turi būti tos pačios lyties kaip ir vaikas.

Kadangi centre vaikinų savanorių nuolat stinga, berniukai yra priversti laukti Draugo kartais net iki poros metų.

Paramos vaikams centro duomenimis, šiuo metu savo Didžiųjų Draugų Vilniaus „Big Brothers Big Sisters“ programoje laukia 19 berniukų ir 11 mergaičių.


Šiame straipsnyje: Savanorystė

NAUJAUSI KOMENTARAI

agne

agne portretas
norėčiau būti savanore, man patinka būti su vaikais ir jie mane mėgsta, bet man nepatiktų, kad kas nors mus stebėtų, ką mes veikiam

Erika

Erika portretas
Puiki straipsnio tema. Reikia pripazinti, jog ziniasklaidoje truksta straipsniu, kurie kalbetu apie nesavanaudiskais motyvais grista veikla. Kuo placiau viesinsime tokius projektus tuo aktyvesne ir pilietiskai brandesne visuomene issiugdysime. Dalintis ne materialiomis vertybemis, o laiku - grazus ir prasmingas laisvalaikio leidimas.

Agnei

Agnei portretas
Niekas ten jusu taip jau nestebi. Stebi ar apskritai bendrauji, pasiklausineja kaip sekasi. O susitikimai su vaik vyksta kaip jus sugalvojate ir niekas paskui nevaiksto.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių