Sausio 13-osios byloje keletą metų nedaryta jokių procesinių veiksmų

Sausio 13-osios bylą tiriantys Generalinės prokuratūros prokurorai keletą metų nesiėmė jokių procesinių veiksmų joje, teigia Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkas Stasys Šedbaras.

Jo vadovaujamas komitetas gavo atsakymus iš Generalinės prokuratūros dėl atliktų veiksmų šioje rezonansinėje byloje, pranešė LNK Žinios.

"Jeigu dvejus-trejus metus joks procesinis veiksmas neatliekamas, specialiai klausėme ir gavome atsakymą, įvertinti galime, kad institucija neatliko tų funkcijų, kurias turėjo atlikti. Tyčia ar netyčia - niekas neprisipažins, bet faktas - kad sistema neveikė taip, kaip turėjo veikti", - sakė S.Šedbaras.

Jo teigimu, nors prokurorai šioje byloje keitėsi, esminių postūmių nebūta nuo 1994 metų.

"Kokie bebuvo prokurorai kokių nors ypatingų veiksmų nuo 1994 metų, jei bet kurią pavardę bestumėt, kokių nors esminių sprendimų, siūlymų tikrai nebuvo", - tvirtino parlamentinio komiteto vadovas.

Generalinis prokuroras Darius Valys nevertina kolegų darbo ir nekomentuoja dabartinio tyrimo eigos.

"Tyrimo grupė dirba, ir daugiau mes informacijos šiandien, deja, negalime suteikti (...) Veiksmas visada vyksta, palaukite truputį rezultatų", - sakė jis.

Pernai rudenį Seime kilo skandalas, kai parlamento vadovė Irena Degutienė ir kai kurie kiti valdantieji politikai ėmė kaltinti Generalinę prokuratūrą neveiklumu tiriant 1991 metų Sausio 13-osios įvykių bylą.

I.Degutienė pavedė TTK atlikti parlamentinį tyrimą, ar prokurorai nevilkino šios rezonansinės bylos tyrimo.

Parlamentinio tyrimo komitetas kol kas nepradėjo, anot S.Šedbaro, renkama su tuo susijusi medžiaga.

1991 metų sausio 13 dieną per sovietų kariuomenės veiksmus Vilniuje, kai karine jėga mėginta nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, žuvo 14, nukentėjo daugiau kaip 1000 beginklių žmonių.

Daugelis Sausio 13-sios bylos kaltinamųjų, tarp jų - ir nuteistasis Stanislavas Mickevičius, išvengė bausmės, nes pasislėpė nuo Lietuvos teisėsaugos Rusijoje ir Baltarusijoje. XXX


Šiame straipsnyje: Sausio 13-osios byla

NAUJAUSI KOMENTARAI

laisvamanis

laisvamanis portretas
Ar iškelta baudžiamoji byla tyrimą imitavusiems prokurorams ir jų viršininkams?Kaip numatyta atlyginti padarytą žalą valstybei?

nepažangūs mokiniai

nepažangūs mokiniai portretas
Manau, kad visose rezonansinėse bylose atsakingi ir privalantys tirti bylas prokurorai nedaro jokių procesinių veiksmų arba daro tokius veiksmus, kurie iš esmės nedaro jokios įtakos bylos eigai. Tokia jų veika nepadeda atskleisti nusikaltimų ir kaltųjų asmenų. Jų darbas man panašus į archyvo darbuotojų darą, kurie saugo rezonansines bylas (kitaip vadinama marina bylas arba laukia senaties termino). Jie laiko įsikibę ir niekam neperduoti šių bylų. Uoliai saugo nuo viešumo, nes bijo, kad atsiras toks prokuroras, kuris pradės tirti ir taip galimai ištirs. Taip sukeldamas daug problemų, o galimai ir atskleisdamas nusikaltimo sudėti pačių pareigūnų veiksmuose. Pastarųjų 21 metų teisėsaugos pareigūnų veikla leidžia taip manyti. Juk baisiausia, kad politikai, teisėsaugos institucijos tai mato ir supranta, tačiau tyli, daro vaizdą kad tai nė jų darbas arba atsikalbinėja lyg būtu nepažangūs mokiniai, kurie neatliko namų darbų.

nemeluokite

nemeluokite portretas
o niekas net nebeatsimena, kad ši byla buvo sėkmingai išnagrinėta teisme, nuteisti žmonės, o prokuratūroje tik likučiai likę tų asmenų atžvilgiu, kurių NEIŠDUODA užsienio valstybės. Klausimas S.ŠEDBARUI - KĄ TIRTI???????? Čia liko tik susirašinėjimas ir prašymai išduoti.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių