Sausio 13-osios bylai senatis nebegresia (papildyta 15.15 val.)

Lietuvos prokurorai pranešė įgiję teisinę galimybę pakeisti nusikalstamų veikų kvalifikaciją Sausio 13-osios byloje. Tai leis išvengti senaties termino taikymo, kai kitąmet šiai bylai sukaks dvidešimt metų.

Gavo apklausos protokolą

Pirmadienį Generalinė prokuratūra pranešė iš Baltarusijos prokurorų gavusi informaciją, kad šie apklausė vieną pagrindinių įtariamųjų Sausio 13-osios byloje - buvusį sovietų kariuomenės dalinio Vilniuje vadą, generolą Vladimirą Uschopčiką. Lietuvos Generalinė prokuratūra gavo Baltarusijoje gyvenančio V.Uschopčiko apklausos protokolą.

„Baltarusijos generalinė prokuratūra informavo, kad reaguodama į pakartotinius Lietuvos teisinės pagalbos prašymus Sausio 13-osios byloje apklausė Baltarusijoje gyvenantį V.U. Baltarusijos generalinei prokuratūrai pareiškus, kad pagal galiojančią dvišalę Lietuvos ir Baltarusijos sutartį, įtariamųjų Sausio 13-osios byloje ekstradicijai nėra teisinio pagrindo, Lietuvos Generalinė prokuratūra šių metų vasarį pateikė Baltarusijos generalinei prokuratūrai papildomą teisinės pagalbos pavedimą, prašydama įtariamąjį apklausti Baltarusijoje“, - tvirtinama pirmadienį išplatintame pranešime spaudai.

Galės perkvalifikuoti

Sausio 13-osios bylą tiriančių prokurorų teigimu, Baltarusijos generalinės prokuratūros pateikta medžiaga - pagrindas esminiams procesiniams sprendimams du dešimtmečius besitęsiančiame ikiteisminiame Sausio 13-osios bylos tyrime. „Gauti duomenys sudaro teisines prielaidas keisti nusikalstamų veikų kvalifikaciją pagal nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų taisykles“, - pažymėjo Tarptautinių ryšių ir teisinės pagalbos skyriaus vyriausiasis prokuroras Rolandas Tilindis.

Pasak jo, tokiu būdu atsiranda galimybė tęsti baudžiamąjį procesą prieš asmenis, 1990-1991 metų laikotarpiu užėmusius aukštus postus tuometinėje SSRS karinėje vadovybėje ir priėmusius sprendimus dėl karinės jėgos panaudojimo prieš civilius Lietuvos gyventojus.

Anot lietuvių prokurorų, po Mykolo Burokevičiaus ir Juozo Jermalavičiaus ekstradicijos - tai vienas svarbiausių atvejų, kuomet teisinis bendradarbiavimas žada svarių teigiamų poslinkių Sausio 13-osios byloje. Pirmą kartą pavyko apklausti Baltarusijoje esantį asmenį dėl 1990-1991 metų laikotarpiu vykdytų priešiškų Lietuvos Nepriklausomybei veiksmų.

"Su visomis pasekmėmis"

1991 metų sausio 13-ąją sovietų kariuomenė ir kolaborantai pabandė jėga užgrobti valdžią 1990-ųjų kovą neprklausomybę paskelbusioje Lietuvoje. Karinių atakų metu žuvo keliolika, sužeisti keli šimtai žmonių.

Kitąmet sukanka dvidešimt metų nuo šių tragiškų įvykių. Tai paskatino kalbas, kad šiai bylai gali būti pritaikytas senaties terminas ir Rusijoje bei Baltarusijoje besislapstantys kaltinamieji išvengs pelnytos bausmės.

Kai kurie ekspertai pasiūlė perkvalifikuoti kaltinimus į tokius, kuriems netaikoma senatis. Prie tokių kaltinimų priskiriami ir nusikaltimai žmogiškumui bei karo nusikaltimai.

Lietuvos prokurorai leidžia suprasti, kad jeigu turimi kaltinimai bus perkvalifikuoti, tai leis netaikyti senaties termino šiai bylai. "Gauti duomenys leidžia keisti įtarimų kvalifikaciją su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis", - sakė R.Tilindis, nors ir pabrėžė, kad visi būsimi teisiniai veiksmai tiriant šią bylą tebėra neskelbtini. "Ikiteisminis tyrimas yra procesas. Negalime iškart padaryti išvados ir apie ją paskelbti. Turime įvertinti daugybę dalykų", - teigė jis spaudos konferencijoje pirmadienį.

Užduoti lietuvių suformuluoti klausimai

R.Tilindis neatskleidė, kada baltarusių prokurorai apklausė V.Uschopčiką. Esą tai priskiriama neskelbtinai ikiteisminio tyrimo medžiagai.

Prokuroras sakė, kad V.Uschopčikui užduoti Lietuvos prokuratūros suformuluoti klausimai. Bet ar prokurorus tenkina gauti atsakymai, R.Tilindis nedetalizavo: "Kiekvienas prokuroras siekia absoliutaus maksimumo. Bet kiekvienas žingsnis byloje yra sveikintinas".

Baltarusijoje slapstosi dar viena įtariamoji Sausio 13-osios perversmo organizavimu - buvusi sovietų komunistų partijos aktyvistė Stanislava Juonienė. Tačiau ji nėra apklausta. "Neturime naujų duomenų apie tai. Padėtis išlikusi ta pati, kokia ir buvo. Kai bus kokių nors žinių, būtinai pranešime", - apie S.Juonienės apklausą sakė R.Tilindis.

Be to, Rusijoje slapstosi dar kelios dešimtys įtariamųjų Sausio 13-osios byloje. Tačiau iš Rusijoje nėra jokių žinių nei apie jų galimą išdavimą, nei apie galimas apklausas.

R.Tilindis pažadėjo informuoti visuomenę, kai tik bus priimti tolimesni procesiniai veiksmai Sausio 13-osios byloje. Tačiau kada tai įvyks, kol kas neprognozuojama.


Šiame straipsnyje: sausio 13

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių